Webinar Pazarlaması Nedir?
Webinar; “web” ve “seminer” kelimelerinin bir araya gelmesiyle türetilmiş bir kavramdır. İnternet üzerinden canlı tanıtın ve pazarlama seminerlerine “webinar” denir.
Webinar pazarlaması, ürün ve hizmet tanıtım sunumu sonrası soru – cevap kısmı bulunan, markanın, firmanın, ürünün tanıtımı ile satışının yapılmasını sağlayan pazarlama türüdür.
Bu pazarlama yöntemi ile yeni müşteriler kazanılır ve hedef kitlelere tavsiyelerde bulunulur. Görsel bir ortam oluştuğu için izleyicilerle daha iyi etkileşim oluşturulabiliyor.
İçindekiler
Webinar Nedir Nasıl Kullanılır?
Webinar, internet üzerinden çevrimiçi ortam oluşturularak yapılan sunum ve seminer çalışmalarıdır. Katılımcılar, online olarak katılım sağlar. Webinar, online olarak düzenlenen, kurs, eğitim, seminer, tanıtım sunumları, atölye çalışmaları yapılabilen web konferansı olarak da tanımlanabilir.
Eğitim ya da ürün tanıtımı yapılacak olan hedef kitleler belirli bir lokal kitleden oluşmuyorsa, online olarak daha fazla kişinin katılması sağlanabiliyor. Ürün ve hizmet pazarlama için sürekli yeni yöntemler geliştirilirken, görsel sunumlarla hedef kitlerde etkileşim oluşturmak her zaman daha önemlidir.
Webinar pazarlama yöntemlerinde, zaman ve kişi sınırlaması olmadığı için dünya çapında erişimler yapılabiliyor. İnteraktif ortam oluşturularak yapılıyor, internet üzerinden düzenlenen seminerde katılımcılar sorularını sorarak ürün ve hizmetleri daha yakından tanıyabiliyor.
Webinar kullanabilmek için bazı şeyler gerekiyor. Görüntülü konuşmalar için gerekli uygulama ve yazılımlara sahip olunmalıdır. Günümüzde, internet erişimi olan bilgisayar ya da mobil cihazlar bunun için yeterlidir. Tarih ve saat belirtilmeli, belirtilen saatte webinar başlatılmalıdır.
İhtiyaç duyulan ekipmanlar, webcam, kulaklık, mikrofon ve iyi bir ışıklandırma sistemidir. Seminere katılanların ilgisini çekebilmek ve etkili olabilmek için internet bağlantısının güçlü olması, kesinti yaşanmaması gerekiyor.
Çeşitli organlar üzerinden webinar tarih ve saati ile birlikte içeriği hakkında da bilgi verilir. Katılımcıların erişim yapabilecekleri linkler paylaşılır ve daha fazla katılımcı olması için katılımcı sınırlaması konulmamalıdır. Tüm ekipmanlar kontrol edildikten sonra webinar kullanılmaya ve sunumlar yapılmaya başlanabilir.
Webinar Amacı Nedir?
Webinar sisteminin amacı eğitim olarak görülse de asıl hedeflenen pazarlama sisteminin geliştirilmesidir. Webinar pazarlama yöntemini kullanarak hedeflerine ulaşan çok sayıda işletme bulunuyor.
Farklı pazarlama yöntemlerini kullanan kişi ve kuruluşlar, sistemlerini webinar ile birleştirerek daha fazla müşteri kitlesine ulaşmayı hedefliyor. Webinar pazarlama yönteminin amacı, satışı ile müşteri arasında güçlü bir bağ oluşturmak ve müşterinin markaya, ürüne olan güvenini artırmaktır.
Webinar sayesinde, hedef kitlenin ürüne ve markaya olan ilgisi artarken, satıcıya olan güveninin de en iyi şekilde artması sağlanıyor. Bu sistemde yapılan sunumlar ve konuşmalar, güven kazanmaya dayalı olmalı, satış içerikli konuşmalara yer verilmemelidir. Buna dikkat edenler, sistemin amacına uygun kullanılmasını sağlayabiliyor.
Webinar Nasıl Yapılır?
Webinar, interaktif sistemler üzerinden dünyanın farklı bölgelerindeki kişilerin katılımı ile seminerlerin düzenlenmesini sağlar. Gerekli ekipmanlar tamamlandıktan sonra belirtilen tarih ve saatte eğitim, seminer, sunum konuşmaları başlatılır. Webinar yapmak isteyenler şu aşamaları uygular.
Amacı Ortaya Koymak
Webinar çalışmalarının tamamının belirli bir amacı vardır. Tüm çalışmalar bu amaçlar belirlenerek hazırlanır ve uygulanmaya başlanır. Amacı ortaya koymalı, buna göre sorulabilecek sorulara göre hazırlıklar yapılmalıdır.
Takım Kurma
Webinar için amaç belirledikten sonra sistem içerisinde yer alacak takımın oluşturulması gerekiyor. Online seminerlerde geniş kitlelere hitap etme ve hatasız sunumlar yapılabilmesi için iyi bir takıma sahip olmak gerekiyor.
Webinar takımı, organizatör, asistanlar ve sunuculardan oluşur. Takımda herkesin bir görevi vardır. Asistanlar her türlü teknik sorunların çözümüyle, sunucu konunun geliştirilerek hedef kitleye iletilmesi, organizatör ise her türlü tanıtım, ekipman hazırlama gibi işlemlerle ilgilenir.
Formatı Belirleme
Webinar amacına ve katılımcı sayısına göre format belirlenir. Katılımcı sayısı az olursa tek konuşması olması yeterlidir. Hazırlanan formata göre katılımcıların konuşmacıya soru sorma yöntemleri belirlenir. Formatlar, tek konuşmacılı ya da çok konuşmacılı olarak belirlenir.
Görselleri Hazırlama
Webinar pazarlamanın amacı hedef kitlenin ilgisini çekmek ve kalıcı etki oluşturabilmektir. Etkili bir sunum için her zaman görseller hazırlanmalı ve görsellerin oluşturacağı etki kullanılmalıdır. Webinar’da konuşmacı çok etkili bir konuşma yapıyor olsa da görsellerin oluşturacağı etki daha yüksek olacaktır.
Uygun Aracı Seçme
Webinar başlatabilmek için amaca uygun araç seçimleri yapılmalıdır. Seçilen aracın konuşmayı ve diğer katılımcılar için uygun olup olmadığı önceden kontrol ve analiz edilmelidir. Doğru aracı kullanan webinar sistemlerinde hedef kitle etkileşimleri daha iyi olacaktır.
Mekan ve Cihaz Hazırlama
Webinar pazarlamada amaç her zaman hedef kitlenin güvenini kazanabilmektir. Bunun için mekan ve cihaz seçimine dikkat edilmelidir. Seçilen mekanın hem ses izolasyonu hem de aydınlatma açısından uygun olması önemlidir. İnternet erişiminin kesintisiz, mikrofon, kulaklık ve kamera sistemlerinin iyi olması gerekiyor. Sunum sırasında yaşanacak kesintiler hedef kitlede olumsuz etki oluşturur.
Tanıtım Yapma
Webinar katılımlarının beklenenin üzerinde olması, önceden yapılacak olan tanıtımlara bağlıdır. Doğru tanıtım yapıldığında katılımcı sayısı artacak, amaçlanan hedefe ulaşılacaktır. Webinar tanıtımları, sosyal medya, e-posta ve farklı teknikler kullanılarak yapılabilir.
Sunum
Webinar için belirlenen tarih ve saat geldiğinde, konuşmacı tüm hazırlıklarını tamamlamış olmalıdır. Tam saatinde katılımcıların karşısında olacak olan konuşmacı, çeşitli görsellerle hazırlanmış sunumunu yapmaya başlayacak, sunum sonunda isteyen katılımcıların sorular sormasını sağlayacaktır. Soruların sorulması ürün ve hizmet tanıtımı için daha faydalı olacaktır.
Webinar Programları Nelerdir?
Webinar sistemleri, uzaktan çalışma ve eğitim işlemleri için son dönemlerde sık tercih edilen yöntemlerden birisidir. Online konferansların, sunum ve eğitimlerin düzenlenmesini sağlayan çeşitli programlar vardır.
Webinar programları, ücretsiz olarak kullanım sağlarken, belirli sayıda kişinin görüntülü ve sesli olarak seminere katılmasını sağlar. Bazı programlar, webinar sistemi boyunca yapılan konuşmaları otomatik olarak kaydeder.
Katılımcılar daha sonra yapılan konuşmaları bu kayıtlar üzerinden tekrar dinleyebilirler. Webinar için geliştirilen en iyi programlardan bazıları şunlardır.
Google+ – Hangouts
Google+ Hangoust; webinar için özel geliştirilen araçlardan birisidir ve internet bağlantısı olan tüm cihazlarda sorunsuz çalışır.
Ücretsiz olarak kullanılabildiği için webinar pazarlamalarında maliyetlerin daha düşük olmasını sağlar. Google+ Hangoust programı, Gmail ile entegre olabiliyor, kullanım aşamasında ek yazılımlara ihtiyaç duymuyor.
Webinar programlarında, arama başına aynı anda 30 kişinin katılım yapmasına izin veriyor. Ayrıcı birden fazla konuşması aynı anda eş zamanlı olarak katılabiliyor ve konuşmalar yapabiliyor. Sunum başladığı andan itibaren otomatik olarak kayıt yapabiliyor.
Geliştirilen yazılım sayesinde, webinar semineri sırasında, diğer katılımcılara mesaj, fotoğraf ve emoji gönderme seçenekleri sunuyor. Otomatik kayıt yapma özelliğine sahip olduğu için yapılan konuşmaların ve etkinliklerin web sitesine ya da youtube kanalına yüklenmesini sağlayabiliyor.
Skype
Cihazlar üzerinden sesli ve görüntülü konferansların yapılmasını sağlayan programlardan birisi de Skype’dır.
Ücretsiz olarak kullanılır ve çevrim için aramalarda 100 kişinin katılım yapmasına izin verir. Skype programı, yapılan geliştirme çalışmaları ile aynı anda katılım yapacak kişi sayısını sürekli artırmaya çalışıyor.
İlk zamanlarda 25 kişinin webinar katılımı yapmasına izin verirken yeni versiyonunda bu sayı 100 kişiye kadar çıkabiliyor. Webinar semineri yapıldığı anda kişiler arasında dosya gönderimi, fotoğraf paylaşımı, kişi bilgisi gönderme gibi işlemlerin yapılmasını sağlar.
Skype programı ile webinar katılımı yapabilmek için seminer davetiyesinde yer alan url bilgisinin kullanılması ve kullanıcı adı, parolası ile oturum açılması gerekiyor. Oturum açanlar etkinliğe katıl seçeneğini seçerek, webinar toplantısındaki yerini alırlar.
Adobe Connect
Adobe cannect programı, sanal toplantı ve uzaktan eğitim sistemleri için hazırlanmış platformdur. Mobil cihazlarda kolay kullanım seçeneği sunduğu için dünyanın her yerindeki kişiler, düzenlenen eğitimlere ya da webinar pazarlama programlarına katılabiliyor.
Adobe Connect Webinar programı, geniş katılımcı fonksiyonuna sahiptir. Aynı anda 500 ‘den 1500 kişiye kadar katılım yapılmasını ve geniş kapsamlı toplantıların yapılmasını sağlıyor.
Webinar özelliğinde, lisans kullanıldığında, içerik yönetim sisteminin kullanılmasını da sağlıyor. Adobe connect ile tüm katılımcılar, sesli, görüntülü, yazılı iletişim kurabiliyor. Doküman paylaşımları yapılabiliyor ve webinar sunumları paylaşılabiliyor.
Ürün ve hizmet pazarlama amacıyla kullanılan ve en etkili araçlardan birisidir. Webinar kullanımlarında, anketler oluşturulabiliyor, oluşturulan anketlere katılımlar yapılabiliyor. Webinar etkinliklerinde hiyerarşiyi oluşturabilmek için katılımcılar için yetkilendirmeler yapılabiliyor.
Zoom
Zoom; Uzaktan eğitim ve sunumlar için ücretsiz olarak kullanılabilen programlardan birisidir. Webinar etkinliklerinde ya da sanal eğitimlerde sınıfların oluşturulmasını, tüm katılımcıların sesli ve görüntülü konuşmalar yapmasını sağlar.
Zoom Webinar, kişilerin sanal web semineri düzenlemelerini ve bu alanda deneyimlerini geliştirmelerini sağlar. Webinar semineri düzenleyenler, tüm katılımcılara hitap edebileceği ve sohbet edebileceği zoom uygulaması üzerinden eğitim verebilir, tanıtım yapabilir ve karşılıklı soruların sorulmasını sağlar.
Ücretsiz olarak kullanılabildiği için isteyen herkes kullanabiliyor. Webinar seminerleri çok katılımcılı yapılmakta ve katılımcı sayısı 100 kişiyi geçmeyeceği durumlarda zoom uygulaması tercih edilir.
Zoom webinar, seminer görüşmelerine katılacak kişi sayısını 100 ile sınırlıyor. Ücretsiz kullanım için 40 dakika sınırı bulunuyor. 40 dakikadan uzun olacak görüşmeler için kullanıcıların ücretli paketleri kullanmaları gerekiyor.
Webinar Sunumu Nasıl Yapılır?
Webinar sunumu, belirli bir amaç belirlendikten ve konuşmacılar belirlendikten sonra yapılacak ön hazırlıklarla yapılır. Webinar pazarlama sunumları, ürün ve hizmetin tanıtımı için yapılır.
Çok katılımlı seminer için kullanılacak olan program belirlenir ve katılımcıların, o program üzerinden bağlantı yapacağı link paylaşılır. Webinar için tarih ve saat belirlenir ve zamanı geldiğinde, konuşması tüm hazırlıklarını tamamlamış olarak katılımcılar karşısında yerini alır. Sunum için hem konunun hem de konuşmacının iyi seçilmesi gerekiyor. Katılımcıların ilgisini çekilebilmelidir.
Yapılan konuşma, sunum ve sunum içerisinde yer alan görsellerle desteklenmelidir. Kullanılacak görseller, anlatımla uyumlu olmalı ve katılımcılara bilgi vermelidir. Sunum sonunda tüm katılımcılara hazırlanan formata göre soru sorma hakkı tanınmalıdır.
Sunumun belirlenen zamanda başlamasını ve belirlenen zamanda tamamlanmasını iyi ayarlamak önemlidir. Webinar sunumlarının amacının katılımcıların ve tüm hedef kitlenin güvenini kazanmak olduğu bilinmelidir.
Webinar Pazarlaması Teknikleri
Webinar pazarlama, online seminerler düzenlenerek ürün ve hizmetlerin tanıtımını amaçlayan çalışma yöntemidir. Pazarlama teknikleri olarak dijital pazarlama yöntemleri kullanılır ve online seminerlerle hedef kitlenin dikkati çekilmeye çalışılır.
Webinar uygulamalarında, ürün ve marka ile reklamlar yapılırken tamamen tanıtım amaçlı yapılır. Satış konuşmaları yapılmadan ürünün kullanıcıya sağlayacağı faydalardan söz edilir. Webinar pazarlama teknikleri ile reklam yöntemleri kullanılırken, sesli ve yazılı sunumlara görsel içerikler de eklenir.
Kullanılan pazarlama teknikleri, hedef kitlenin güvenini kazanma, dikkatini çekme, markaya bağlılık oluşturma ve devamında satışların artışını sağlar. Webinar pazarlama teknikleri kullanılacağı zaman öncelikle doğru stratejilerin belirlenmesi önemlidir.
Bu teknikler, marka, firma ve ürün tanıtımlarının daha kolay gerçekleştirilmesini sağlayacaktır.
Webinar Pazarlama Faydaları
Web seminerleri olarak bilinen webinar pazarlama yöntemleri, geniş katılımlı tanıtımların yapılmasını sağlar. Webinar etkinlikleri, belirli konularda uzmanlaşmak ya da ürünler hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kişiler tarafından takip ediliyor. Webinar pazarlamanın işletme ve kurumlara sağladığı faydalar şunlardır.
- Çevrimiçi daha geniş kitlelerin bir araya getirilmesini sağlar,
- Dünyanın her yerindeki kişilerin katılımını sağlar,
- Geniş katılımlar ile marka ve ürün tanıtımının daha düşük maliyetlerle yapılmasını sağlar,
- İşletmeler, hedef kitlenin güvenini daha kolay kazanır,
- Tüm katılımcılar, firma, marka ve ürün ile ilgili sorularını sorarak detay bilgileri öğrenebiliyor.
- Doğru stratejiler kullanıldığında, işletmelerin ürün satış oranları artmaya başlar.
- Webinar ile işletmeler, katılımcı analizlerini yaparak müşterileri ve marka ile ilgili veri toplama fırsatını yakalar.
Webinar pazarlama, dünya genelinde çok sayıda işletmenin kullandığı ve geniş kitlelere ulaşarak satışlarını artırabildiği pazarlama yöntemlerinden birisidir.
Harika bir içerik olmuş gerçekten programların bu kadar fazla olduğunu bilmiyordum sadece Google kullanıyordum diğerlerini de mutlaka deneyeceğim