fbpx

SEO Uzmanı Nasıl Olunur?

SEO uzmanı mı olmak istiyorsunuz? Nereden başlayacağınıza dair hiç bir fikriniz yok mu?

SEO uzmanlığına olan talep her zamankinden daha yüksek bir seviyeye ulaştı. Açık konuşmak gerekirse 100-500 TL arasında değişen saatlik ücretler bu mesleğe yönelmeye teşvik açısından oldukça yeterli seviyede. 🙂

SEO Uzmanı Nasıl Olunur?

SEO uzmanı olabilmek için herhangi bir bölüm okumak şu an için pek mümkün değil. Sektörde kendi yolunuzu çizmek zorundasınız. Bu yazıda, SEO sektörüne adım atmak ve basit adımlarla SEO uzmanı olmak için neler yapabileceğinizi öğrenebileceksiniz.

SEO Uzmanı Ne Demektir?

Uzman göreceli bir terimdir. Beni bir SEO uzmanı olarak görebilirsiniz. Ancak bu alanda çok iyiyseniz beni uzman gibi görmeniz mümkün olmayabilir. Örneğin, Ayhan KARAMAN olsa beni SEO uzmanı olarak görmeyebilir. O beni hep performans tarafında görüyor 🙂 Bu gerçekten de öyle…

SEO hakkında ne kadar bilgi edinirseniz edinin daima daha fazlasını bilen biri olacaktır. Sonuçların tutarlı bir şekilde ele alınmasını sağlayacak kadar bilgi edinmeniz her zaman için yeterli olacaktır:

  1. Arama motorlarının nasıl çalıştığını öğrenin.
  2. Üç temel sıralama faktörünü anlayın.
  3. SEO’nun dört temel noktasında ustalaşın.
  4. Bir site kurun.
  5. Niş belirleyip yola öyle devam edin.
  6. Görevler oluşturun ve yetkilendirmeler yapın.
  7. Öğrenmeyi asla bırakmayın.
  8. Sabırlı olun.

arama motorları nasıl çalışır

1. Arama Motorlarının Nasıl Çalıştığını Öğrenin

Google’ın dizini öncelikle web ortamını taramak için geliştirilmiştir. Bu nedenle dizinin içerisinde trilyonlarca sayfa vardır. Google’a bir sorgu yazdığınız zaman eşleşen tüm sayfaları size gösterir.

Milyonlarca alakalı sonuç olduğu için Google’ın algoritması bunları yüzlerce faktöre göre sıralamaktadır. Kimse tüm bu faktörlerin ne olduğunu veya hangisine daha fazla önem verildiğini bilmiyor. Sadece birkaçı hakkında çeşitli yorumlar yapabiliyoruz.

2. Üç Temel Sıralama Faktörünü Anlayın

Birçok insan o kadar da önemli olmayan sıralama faktörleri için optimizasyon yapmaktadır. Dolayısıyla, sayfa hızı veya başlık etiketleri üzerinde takıntı yapmaya başlamadan önce üç büyük sıralama faktörünün üzerinde durmanız gerekmektedir.

Alaka

Sayfanızın sorguyla eşleşmesi gerekmektedir. Birisi Google’a “lavanta yağı nasıl yapılır” yazarsa, Google sonuç olarak otomobillerle ilgili sayfaları listelemez. Çünkü bu sonuç arama yapan kişi için alakasızdır.

Fakat alaka düzeyi bundan daha derine inmektedir. Sayfanızın ayrıca insanların görmek istediği içerik türüyle eşleşmesi gerekmektedir. Örneğin, “lavanta yağı nasıl yapılır” diyen bir kişi eğitici içerik ister. Hazır lavanta yağı satın almak istemez. Bu yüzden ilk sayfadaki tüm sonuçlar ürün sayfaları değil çeşitli blog yazıları olacaktır.

Otorite

Bu büyük ölçüde linklerle alakalıdır. Google linkleri güven oyu olarak görmektedir. Ne kadar yüksek kaliteli linke sahip olursanız sıralamada o kadar yüksek noktalara çıkarsınız. En iyi linklerin iki temel özelliği vardır: otorite ve alaka düzeyi.

Otorite, link veren sitenin ve web sayfasının gücü ile ilgilidir. Bunu Ahrefs’in Domain Rating ve URL Rating değerleri veya Moz’un Domain Authority ve Page Authority değerleriyle öğrenebilirsiniz. En güçlü linkler, yüksek DR/UR veya DA/PA derecesine sahip sayfalardan gelmektedir.

Alaka düzeyi, link veren sitenin ve web sayfasının konusuyla ilgilidir. Örneğin, lavanta yağı yapımıyla ilgili bir yayında, biri teknoloji blogundan, diğeri sağlık sitesinden olmak üzere iki backlink varsa, sağlık sitesinde yer alan içerik muhtemelen daha alakalı olacaktır.

Ancak, sayfa düzeyinde alaka düzeyi de önemlidir. Teknoloji sitesindeki link sayfası, en iyi akıllı difüzörler gibi alakalı bir konuyla ilgiliyse ve sağlık sitesindeki link sayfası, vücut geliştirme gibi ilgisiz bir konuyla alakalıysa, teknoloji sitesindeki link daha alakalı olabilecektir.

Fayda

Google, en uçta en iyi sonucu göstermeyi hedeflemektedir. Bu yalnızca arama amacına uymanın yeterli olmadığı anlamına gelmektedir. İçeriğin en üst sırada olması gerekmektedir.

Ancak kalite ve fayda sağlayan şey arama sorgusunun kendisine bağlıdır. Bu yüzden en iyi eylem, mevcut üst düzey sayfaları gözden geçirmek ve onlar hakkında neyin iyi olduğunu ve nerede yetersiz kaldığını görmektedir.

Örneğin, bir sitede hesaplama araçlarının yer aldığını düşünün. Bu hesaplama araçları masaüstü ortamında iyi çalışırken mobil ortamda kullanılabilir olmasın. Bu durumda siteniz mobil kullanıcılar için fayda sağlamayacak demektir.

3. SEO’nun Dört Temel Noktasında Ustalaşın

SEO’yu birden çok parçaya sahip bir bulmaca olarak düşünmeniz gerekmektedir. Parçaların birbirlerine nasıl uyacaklarını anlamak sektörde yer alanlar için temel bilgi konumundadır. Burada dört temel parça bulunmaktadır:

  1. Anahtar kelime araştırması
  2. Site içi SEO
  3. Link oluşturma
  4. Teknik SEO

Bunların her birinin ne anlama geldiğini bilmeniz gerekmektedir.

Anahtar Kelime Araştırması

Anahtar kelime araştırması, insanların Google gibi arama motorlarına yazdığı alakalı kelimeleri ve kelime öbeklerini bulmayı içermektedir. Genel olarak şu tür anahtar kelimeleri hedeflemeniz gerekmektedir:

  • Trafik potansiyeline sahip olmak. Bunlar için sıralama elde etmeniz durumunda organik trafiğe sahip olursunuz.
  • İşletme değerine sahip olmak. Yani potansiyel müşterileri çekmesi muhtemeldir.
  • Çok rekabetçi olmamak.

Bu tarife uyan anahtar kelimeler bulmak için anahtar kelime araştırma araçlarını kullanmanız gerekmektedir. Bu araçlarda birkaç fikir yazarak yeni anahtar kelime fikirleri elde edebilirsiniz. Her anahtar kelime için birkaç önemli ölçüt söz konusu olacaktır:

  • Arama hacmi – Her ay anahtar kelimeyi arayan ortalama kişi sayısı.
  • Anahtar kelime zorluğu – Google’ın ilk sayfasında sıralama elde etmenin tahmini zorluk derecesi.
  • Tıklamalar – Her ay o anahtar kelimedeki arama sonuçlarına yapılan tıklamaların sayısı.

Site İçi SEO

Site içi SEO, sıralamaları iyileştirmek ve arama motorlarından daha fazla organik trafik çekmek için web sayfalarını optimize etme uygulamasıdır. Bu konuda verilebilecek örnekler şu şekildedir:

  • Arama niyeti için optimizasyon.
  • Başlık etiketlerinde anahtar kelimeleri kullanma.
  • Cazip meta başlıklar ve açıklamalar yazma.
  • Görüntüler için açıklayıcı alt etiketleri kullanma.
  • Sıralamak istediğiniz sayfalara dahili link ekleme.

Link Oluşturma

Link oluşturma, üçüncü taraf sitelerden yeni backlinkler alma işlemidir. Sıralamarı iyileştirmeye ve organik trafiği artırmaya yardımcı olurlar. Bununla birlikte size yönlendirme trafiği gönderebilirler.

Teknik SEO

Teknik SEO, arama motorlarının içeriğinizi verimli bir şekilde tarayabilmesi ve dizine ekleyebilmesi için sitenizi optimize etmeyi içermektedir. Böylece ziyaretçiler olumlu bir kullanıcı deneyimine sahip olmaktadırlar. Şu şekilde örnekler verilebilir:

  • Sayfa hızını yükseltme
  • Bozuk linkleri kaldırma
  • Yinelenen içeriği önlemek için canonical etiketleri kullanma
  • Çok dilli içeriğe hreflang etiketi ekleme
  • Tarama verimliliği için robots.txt dosyasını optimize etme
  • Zayıf içerikleri dizinden çıkartma

4. Bir Site Kurun

Futbol hakkında ne kadar konuşursanız konuşun bir takım seçip pratik yapmadığınız sürece hiçbir zaman bir turnuva kazanmanız söz konusu olmayacaktır.

Aynı durum SEO için de geçerlidir. Teoriyi bilmenize gerek yoktur. Ancak ellerinizin kirlenmesi gerekmektedir. Bunun için kendi kurduğunuz bir siteyi sıralamaya sokmanız önemlidir. Kendi projenizi başlatmak için yapmanız gerekenler:

  • Tutkulu olduğunuz bir konu seçin.
  • Bir alan adı ve hosting satın alın.
  • Temel bir site oluşturun.
  • İçerik oluşturmaya başlayın.

Bu noktadan sonra içerileri optimize ederek, bazı linkler oluşturarak ve sitenizin teknik olarak SEO açısından sağlam olduğundan emin olmak için SEO bilginizi pratiğe dökerek ilerlemeniz gerekmektedir. Hiçbir şey size SEO hakkında bunu yapmaktan daha fazla değer katamaz.

Bununla birlikte, bu açıkça zaman alıcı bir iştir. Hiçbir şey içerik yazmaktan daha fazla zaman alıcı değildir. Dolayısıyla, bütçeniz varsa dış kaynak kullanmayı düşünebilirsiniz. Sadece yazarınıza ürettiklerinizin sıralama için optimize edilmesi için net talimatlar verdiğinizden emin olmanız gerekmektedir.

5. Niş Belirleyip Yola Öyle Devam Edin

Her şeyde iyi olmak herhangi bir şeyde en iyisi olmak için büyük bir engeldir. Sahada sağlam bir temel oluşturmak için her şey hakkında biraz bilgi sahibi olmanız gerektiğinden SEO yolculuğunda bu noktada olacaksınız.

Ancak zaman içerisinde bu durumdan kurtulmanız gerekmektedir. Bunu başarabilmek için şunları gerçekleştirebilirsiniz:

SEO içinde belirli bir beceri konusunda ustalaşın

SEO çok geniş bir alan olduğundan hem link oluşturma hem de teknik SEO’da uzman olmak için yeterli zamana sahip olamayacaksınız. İkisi arasında çok az kesişim noktası vardır. Bir beceriyi geliştirmek diğerinin gelişmesi anlamına gelmeyecektir.

Mükemmel düzeye ulaşmak için çaba göstermeniz gerekmektedir.

  • Site içi SEO
  • Site dışı SEO
  • Teknik SEO
  • Anahtar kelime araştırması
  • Schema biçimlendirmesi
  • Başlık etiketleri
  • Atıflar
  • Link oluşturma
  • Sayfa hızı optimizasyonu
  • Tarama bütçesi optimizasyonu
  • Anahtar kelime madenciliği
  • İçerik boşluğu analizi
  • Performansı artırmak için SEO’ya asist sağlayan diğer kanallar
  • Negatif SEO çalışmalarına yönelik müdahaleler.

Bir sektör için SEO konusunda ustalaşın

Emlak sektörü için SEO yapmak ile e-ticaret alanında SEO yapmak arasında farklılık vardır. Emlak sektöründe öncelikler, Google My Business profili oluşturmayı ve popüler sektör dizinlerinde listelenme şeklinde olacaktır. Online bir mağaza için ürün ve kategori sayfalarını optimize etmenin daha önemli olması muhtemeldir.

Bir iş türü için SEO uzmanı olmak, becerilerinizi ve müşteri tekliflerinizi hassaslaştırma konusunda önemli bir yoldur. Ayrıca bu son derece kazançlı olmanız anlamına gelebilecektir. Örneğin, yaralanma davalarına bakan hukuk büroları için SEO yapan SEO ajansı aylık 200.000 TL gibi bir kazanç elde edebilmektedir.

Bu nedenle, her türlü şirket için SEO hizmetleri sunan kazançlı bir iş kurabilirken daha niş odaklı yaklaşım ile daha farklı bir yol çizebilirsiniz. Seçtiğinizin nişin hem biraz kazançlı hem de sizin için ilginç olduğundan emin olmalısınız. Örneğin, emlak ile ilgileniyorsanız, emlak firmaları için SEO hizmetleri sağlayabilirsiniz.

6. Görevler Oluşturun ve Yetkilendirmeler Yapın

SEO hakkında daha fazla bilgi edindikçe her şeyi yapmak için yeterli vakte sahip olmadığınızı göreceksiniz. Gerçi vakte sahip olsanız bile hepsiyle uğraşmak son derece sağlıksız olurdu.

SEO görevlerini yerine getirmek, birilerinin size görev vermesi sizden daha donanımlı insanların olduğu anlamına gelmektedir. Bu görevleri doğru kişilere devretmek, en iyi olduğunuz ve en çok keyif aldığınız şeyler için harcadığınız zamanın oluşması anlamına gelir.

Örneğin, uzmanlığınız anahtar kelime araştırması ve sıralama elde eden içerik yazma ise, zamanınızı bu şekilde harcamalısınız. Link oluşturma ve teknik SEO gibi görevleri yerine getirmek için birine yetki vermeyi düşünmeniz gerekmektedir.

Zamandan tasarruf etmek müşteriler için daha iyi hizmet anlamına gelecektir. Bununla birlikte, daha fazla insan daha hareketli parçalar anlamına gelmektedir. Bu da çeşitli çatlakların oluşmasına neden olabilecek bir şeydir. Sistem oluşturmak herkesi aynı sayfada tutmanın en iyi yoludur. Bunun için bir SEO kontrol listesi oluşturmayı düşünebilirsiniz.

7. Öğrenmeyi Asla Bırakmayın

SEO hızlı bir biçimde hareket etmektedir. Sadece 2018 yılında Google, 3.200’ün üzerinde algoritma güncellemesi yaptığını belirtmiştir.

Bu güncellemelerin çoğu kullanıcılar için nispeten küçük olsa bile SEO’daki “en iyi uygulamaların” ne kadar hızlı değişebileceği konusunda size iyi bir fikir verecektir. Bununla birlikte, Google’ın yaptığı her küçük değişikliğin üstesinden gelmeye çalışmanın bir anlamı yoktur. Bu nedenle temellere odaklanmak ve onlara bağlı kalmak daha önemlidir.

Başka bir deyişle, algoritma değişikliklerini takip etmek yerine, algoritmanın ne yapmaya çalıştığını takip etmelisiniz. Kullanıcılara en iyi ve en alakalı içeriği sunun. Bu şekilde, güncellemeler ve cezalar hakkında endişe duymanıza pek gerek kalmayacaktır.

Bu, fırsatlarınızı genişletmek ve değerli yeni stratejilerin üzerine yoğunlaşmak için ağ kurmamak ve uzmanları takip etmemek anlamına gelmemektedir. Bunları yapmaya devam edebilirsiniz. Aşağıdakilere başvurmak çok önemlidir:

  • Bölgenizdeki SEO buluşmalarına gidin.
  • SEO konferanslarına katılın.
  • LinkedIn’de SEO uzmanlarıyla bağlantı kurun.
  • SEO uzmanlarını Twitter’da takip edin.
  • Slack topluluklarına katılın.
  • Facebook gruplarına katılın.
  • SEO bloglarını okuyun.
  • SEO ile alakalı videolar izleyin.
  • SEO ile alakalı podcast dinleyin.

Size en çok hitap edeni seçin ama aşırıya kaçmayın. Her zaman Pareto prensibine bağlı kalın. Zamanınızın %80’ini bir şeyler yaparak, %20’sini öğrenerek geçirmeye çalışın.

Benim size önerim kesinlikle Ayhan KARAMAN hocamız olacaktır. Kendisinden alacağınız birebir, gerçek zamanlı ve uygulamalı SEO eğitimi sayesinde hem bu işi öğrenecek hem de SEO yaptırabileceksiniz. Detaylar için ayhankaraman.com/seo-egitimi sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

8. Sabırlı Olun

Sektör liderleri yeni bir beceriye hakim olmanın 10.000 saat pratik yapmayı gerektirdiğini ifade etmiştir. Daha az zaman alabilir mi? Belki. Ama asıl nokta şudur: SEO uzmanı olmak bir gecede olacak bir şey değildir. Dolayısıyla, içeriğiniz ilk birkaç hafta içinde ilk sayfaya ulaşmazsa kendinizi üzmeyin. Araştırmalara göre bunun gerçekleşmesi pek olası değildir.

Bununla birlikte, iyi içerik oluşturursanız, sayfalarınızı optimize ederseniz, anahtar kelime araştırmasıyla ilgili en iyi uygulamaları takip ederseniz ve yeterince yüksek kaliteli linkler oluşturursanız sayfalarınız sonunda sıralama elde etmeye başlayacaktır. Bu yüzden öğrenmeye devam edin, sabrınızı koruyun ve pes etmeyin.

SEO’da doğru kaynak mı? Tabi ki Fahri Demir > fahridemir.com/seo

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. Çok Güzel Bir Makale Olmuş. Ayhan Karaman Hocamızın Tekniklerinden İlham Aldığınızı Sezinledim. Ayhan Hocamızı da Severiz. Başarılarınızın Devamını Dilerim

  2. Seo Uzmanı olmak isteyenlerin okuması gereken bir yazı olmuş. Elinize sağlık. Dijital pazarlama konusunda ki işlerinizi yakından takip ediyor ve takdir ediyorum. Başarılarınız devamını dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Akademi Kamil Keleş