SEO Nedir?
Google’da bir arama yaptıktan sonra hiç sonuçların nasıl ortaya çıktığını sordunuz mu? Google neden başka bir siteden değil, belirli bir siteden sonucu göstermeyi tercih etmiş olabilir, bunu hiç düşündünüz mü? Tam olarak aynı konuyu ele alan iki site arasındaki temel farklılık dikkatinizi çekti mi? O zaman SEO nedir ve nelere dikkat edilmelidir bunu inceleme vakti.
İnternet artık iş ve reklamcılığın ayrılmaz bir parçasıdır. Bir saniye içerisinde yaklaşık 80.000 Google araması yapıldığını bilmeniz gerek. İnsanların şu anda bilgi için arama motorlarına güvenmesi e-ticaretin neden hızlı bir biçimde büyüdüğünün en önemli göstergelerinden biri diyebilirim.
Geçmişte, bir ajansın veya bir işletmenin, bölgelerindeki ürün ve hizmetleri pazarlamak için derinlemesine bir bütçeye sahip olması gerekirdi. Bugün markanızı tüm dünyaya tanıtabilirsiniz. Üstelik bunu bütçenizi pek zorlamadan gerçekleştirebilirsiniz.
Tek bir tıklama ile hizmetlerinizi arayan kişilere erişilebilir hale getirebilirsiniz. İşin en iyi yanı sunduğunuz hizmetlerin ilgilenen diğer kullanıcılarla kolayca paylaşılmasıdır. Bu açıdan arama motoru sonuçlarında yer almak önemli bir durumdur.
Arama sonuçlarının ilk sayfasında tam anlamıyla nasıl görünüyorsunuz? Zirvede nasıl kalıyorsunuz? Görünür kalmayı nasıl başarabilirsiniz? SEO tam olarak bu noktada devreye girmekte ve kendisini göstermektedir.
İçindekiler
SEO Nedir?
SEO veya Arama Motoru Optimizasyonu, sitelerin ziyaretçi sayısının artmasına neden olan kaliteli içerik sayesinde arama motorlarında organik sıralama elde etme işlemidir. Ücretli reklamlardan (PPC) farklı olarak SEO ile oluşturulan trafik ücretsizdir.
İşin ötesinde, SEO tamamen insanları ve arama motorlarını sorunsuz bir şekilde birbirine bağlamakla ilgilidir. Arama motoru optimizasyonunun temellerini öğrenmek, bir SEO uzmanı olmak isteyen biri, arama sıralamalarına hükmetmek isteyen biri veya bir SEO işi başlatmayı planlayanlar için özellikle önemlidir.
SEO’nun Başlangıcı
Ayrıntılara girmeden önce, geriur doğru gidelim ve SEO’nun nasıl başladığına bir göz atalım. İlk arama motoru neydi? Google ne zaman ortaya çıktı? SEO’nun arkasındaki geçmiş tam olarak nedir? Bu sorulara birer cevap bulmaya çalışalım.
SEO’nun başlangıcını anlamak için, ilk arama motorunun ne zaman çıktığını bilmek gerekir. Bilinen ilk arama motoru 1990 yılında Archie adıyla ortaya çıkmıştı. 1996 yılında Google ortaya çıkmadan önce sayısız arama motoru vardı. Archie’nin piyasaya sürülmesinin ardından SEO doğdu.
1991 yılında birçok site açıldı. Bilginin arama yapanlara nasıl sunulacağını düzenleme ve sınıflandırma ihtiyacı doğdu. 1996 yılında iki mühendis, sonuç olarak dünyanın en büyük arama motoru haline gelen BackRub adlı çalışmayla ortaya çıktılar. Şimdiler ise adı Google’dır.
İnternet sitelerinin artmasıyla birlikte birçok site sahibi manipüle edici teknikler uygulamaya başladılar. Bu, Google’ın kullanıcılara en alakalı içeriği sunma becerisine sahip olacak algoritma güncellemeleri üzerinde çalışmaya başlamasına yol açtı. Bu da kullanıcı deneyimi konusunda gelişmelerle birlikte bugünün SEO’sunu meydana getirdi.
SEO Nasıl Çalışır?
SEO parkta yapılan kısa süreli bir yürüyüş değildir. Bir gecede gerçekleşen sihirli bir şey de değildir. Ancak, SEO doğru yapıldığında hayal edilemez sonuçlar alınabilir. Ne kadar harcadığınıza bağlı olarak reklam yayınladığınız PPC’den farklı olarak SEO, arama motoruna ödeme yapmayı gerektirmez.
SEO sitenizi düzenli olarak güncellediğiniz ve kalite yönergelerine uyduğunuz sürece sonuçlar almaya devam edeceğiniz bir şeydir. Google’ın sitenizin sayfalarını bulmasını ve anlamasını sağladığınız sürece SEO çalışmalarından sonuç almaya devam edersiniz.
Arama Motoru Nedir?
Arama motoru, web ortamındaki bilgilere erişmek için kullanılan portaldır. Google, Bing veya Yahoo kullanıyor olabilirsiniz. Değişmeyen tek şey kullanıcıya sunulacak olan sonucun sorguyla en iyi şekilde eşleşmesidir. Her arama motorunun temel amacı budur.
Arama motorları sonuçları nasıl sıralarlar? Bir site nasıl sıralanır? Arama motorları, tarama ve dizine ekleme yoluyla bir sorguyla eşleşen siteleri bulur. Tarama, arama motorlarının sitenizi ve sayfalarını gözden geçirme işlevini ifade eder. Dizin oluşturma, tarama işlemi sırasında bulunan içeriği depolama ve düzenleme işlemidir.
Farklı arama motorlarının farklı yönergeleri ve sıralama faktörleri vardır. Google veya Bing kullandığınızda sonuçların farklı olmasının nedeni farklı algoritmalar kullanmalarıdır. Bu arama motorları arasındaki ortak şey, algoritmalarını sürekli olarak güncellemeleridir. Bu şekilde kullanıcılara kaliteli ve değerli bilgiler sunarlar.
SEO’da Optimizasyon Nedir?
Sitenizin optimize edilmesi gerekir. Yani, yalnızca arama motorları tarafından okunmanın ve belirledikleri algoritmaya uymanın ötesine geçmelidir. İçerik yoluyla stratejik olarak hedeflediğiniz kullanıcılara değer sağlamalıdır.
Bilmeniz Gereken Önemli SEO Terimleri
SEO zaman zaman teknik olabilen bir konudur. Bu yüzden onunla ilişkili bazı terimleri bilmeniz gerekir. Aşağıdakiler size en bilindik terimleri öğrenme ve anlama konusunda yardımcı olacaktır.
SEO Yazımı Nedir?
SEO yazımı, sitelerini arama motorları aracılığıyla daha aranabilir hale getirmek için içerikleri optimize eden bir yazma tekniğidir. Hedeflenen anahtar kelimeler ve uzun kuyruklu ifadeler için yazmayı içerdiği gibi aynı zamanda kullanıcıya değer katacak şekilde bir içerik yaratmayı da içerir.
Yazıyı kendiniz yazamıyorsanız arama motoru optimizasyonundan anlayan birileriyle çalışmayı düşünebilirsiniz. Bu insanlar yazılı içeriklerinizi SEO için optimize edebileceklerdir. Böylece SEO yazımı konusunda endişe etmenize gerek kalmayacaktır.
Peki, içerik yazarları ve metin yazarlarıyla ne zaman çalışmalısınız? Dikkate almanız gereken üç husus vardır: SEO bilgisi, yazma becerileri ve zaman. Bir site sahibi veya bir SEO ajansı sahibi olabilirsiniz, büyük olasılıkla üçünden birini kaçırmanız söz konusu olabilecektir. Bu durumda, bir SEO yazarını işe almak veya dış kaynak kullanmak en iyi seçenektir.
Teknik SEO Nedir?
Teknik SEO, bir siteyi optimize etmenin taktiksel yönlerinden biridir. Sitenizin arama motorları, anahtar kelime araştırması, site hızı optimizasyonu, site mimarisi ve daha fazlası açısından belirlenen yönergelere uymasını sağlamayı içerir.
Site İçi SEO Nedir?
Site içi SEO, sitenizin her sayfasını ve iç yönünü optimize etme işlemidir. Bu, sitenin hedef anahtar kelimelerle alaka düzeyini artırmak için sayfa başlıklarını, meta verileri, gövde metnini, resimleri, videoları veya sitedeki herhangi bir içeriği optimize etmeye odaklanır.
Site Dışı SEO Nedir?
Site dışı SEO, site dışında veya harici olarak sitenizin sıralamasını ve arama görünürlüğünü içeren herhangi bir şeydir. Bu güvenililirliğe kefil olmak ve arama motorlarında daha yüksek bir sıralamaya katkıda bulunan başka yerlerde sitenizi tanıtmak anlamına geleceği için oldukça değerlidir.
Bu sonucu elde edebileceğiniz en önemli yöntem, yüksek otoriteli sitelerden linkler alarak ve bunları sitenize yönlendirerek gerçekleştirecek olduğunuz link oluşturma tekniğidir. Bu, site dışı SEO’nun başarısı için temel bir bileşen olacak önemli bir faktördür. Çabalarınızı doğru yere odaklamak için etkili SEO link oluşturma stratejilerini kavramak en iyi çözümdür.
SEO ve SEM Arasındaki Fark Nedir?
SEM veya arama motoru pazarlaması çevrimiçi reklamcılıkla ilgilidir, PPC veya ücretli aramayı içerir. SEO esas olarak organik sonuçlarla ilgili olsa bile SEM sitenizi, belirttiğiniz anahtar kelimeleri veya kelime öbeklerini arayan kullanıcıların önüne anında çıkarmak anlamına gelir. Ücretli reklamlar arama motoru sonuç sayfasında en üst kısımda yer alırlar.
Her birinin güçlü ve zayıf yanları vardır. Örneğin, SEM kullanımı sitenizin otomatik olarak ilk sayfada yer almasını sağlar. Ancak bu durum yalnızca reklam için ödeme yapmak istediğiniz sürece devam eder. SEO ise daha uzun vadeli bir seçenektir. Sıralama elde etmeyi başardığınızda, rekabetin size avantaj sağlaması söz konusu olabilecektir.
Beyaz Şapka SEO Nedir?
Beyaz şapka etik yol anlamına gelir. Beyaz şapka SEO, etik yöntemleri kullanarak bir arama motoru sonuç sayfasında arama sıralamanızı iyileştirmek anlamına gelir. Beyaz şapka uygulamaları, sitenizin bütünlüğünü korumaya ve arama motorlarının yönergelerine uyum sağlamaya istekli olmak anlamına gelir.
Siyah Şapka SEO Nedir?
Beyaz şapkanın tam tersi olarak siyah şapka, bir hedefe ulaşmak için etik olmayan yöntemlerin uygulanmasını ifade eder. Siyah şapka SEO, arama motoru yönergelerine uymayan manipülatif yöntemler kullanarak bir sayfanın sıralamasını yükseltmeyi amaçlayan uygulamaları içerir.
Hangi SEO Araçlarını Kullanmalısınız?
SEO’da doğru araçlarla çalışmak önemlidir. Bu araçlar daha hızlı, daha akıllı ve daha doğru çalışmanıza yardımcı olurlar. Ortada yüzlerce aracın olduğu doğrudur. Her gün yeni bir araç ile karşılaşmak da mümkündür. Ancak çoğunun neredeyse aynı olduğunu kısa süre içinde fark edebilirsiniz. Aşağıdakiler SEO konusunda en iyi dostlarınız olacaktır.
Screaming Frog
Screaming Frog, sitelerin URL’leri taramanızı ve SEO’yu denetlemenizi sağlayan zengin özelliklere sahip bir SEO uygulamasıdır. Ayrıca, sitenizde herhangi bir tutarsızlık veya kopya olup olmadığını bildirmek için sitenizin meta açıklamalarını ve sayfa başlıklarını analiz eder.
Screaming Frog aracını Google Analytics ile entegre edebilirsiniz. Bunu yaptığınız zaman hemen çıkma oranı, dönüşümler ve açılış sayfaları geliri gibi kullanıcı verilerine erişim sağlamış olursunuz. Böylece SEO çalışmalarınıza farklı bir boyut kazandırırsınız.
Ahrefs
Site denetimi ve backlink analizi için kullanabileceğiniz araçtır. Ahrefs, bir sitenin trafik hedeflerini karşılamak adına SEO’ya hazır olup olmadığını tespit etmek ve incelemek dışında çok şey yapabilir. Bu yüzden kullanılması önerilen çok yönlü bir araçtır.
Rekabet analizi, anahtar kelime araştırması, backlink araştırması, içerik araştırması, günlük sıralama takibi ve web izleme için çeşitli araçlara sahiptir. Ahrefs’in sitelerini tarama özelliği oldukça gelişmiştir. Bu, kapsamlı ve kesin sonuçlara izin vermektedir.
SEMrush
Eğer Ahrefs gibi bir aracı beğenmezseniz SEMrush sizin için iyi bir alternatif olacaktır. Yazılım, SEO gösterge tablosundan anahtar kelime analizlerine kadar pek çok konuda size destek olabilecektir. Bu araç sayesinde zarif ve pratik arayüz üzerinden projenizin ilerlemesini takip edebilirsiniz.
DeepCrawl
Bu, sitenizin performansını kontrol eden bir web tarama aracıdır. DeepCrawl tarafından yürütülen raporlara URL denetimi, dizine eklenebilirlik, sayfa özgünlüğü, hemen çıkma oranları, sayfa ziyaretleri, sayfada geçirilen süre, yükleme süresi ve daha fazlası dahildir.
Taramayı manuel olarak gerçekleştirdiğiniz Screaming Frog’un aksine, sitenizin ne zaman taranmasını istediğinizi planlayabilirsiniz. Bu açıdan, teknik SEO ve site içi SEO çalışmaları yapmanıza yardımcı olacak harika bir araçtır.
Google Analytics
Google Analytics, herhangi bir SEO için olmazsa olmaz bir araçtır. Bu, reklamcılık yatırım getirisini ölçmek, kanalları ve trafik kaynaklarını analiz etmek için açılan kapıdır. Ayrıca, hemen çıkma oranı, oturum süresi ve oturum başına sayfa sayısı hakkında bilgi sağlamak için kullanıcı izleme yeteneği sunar.
Ayrıca Google Analytics ile Google Ads’i entegre ederek açılış sayfası kalitesini ve dönüşümü izleme gibi çeşitli yeteneklere sahip olabilirsiniz. Böylece çevrimiçi kampanyalarınızı daha yakından takip etmeyi başarabilirsiniz.
Google Search Console
Bu, web pazarlamacıları, SEO uzmanları, web yöneticileri ve site sahipleri için site performansını izlemek için kullanımı kolay bir araçtır. Google tarafından sunulan bu araç hepsi bir arada araç tanımına uymaktadır. Bu araç, arama trafiği, teknik durum güncellemeleri ve sitenin genel sağlığı ile ilgili verilere dalış yaparken kullanışlıdır.
Yoast SEO
Bir süredir SEO ile uğraşıyorsanız muhtemelen Yoast ismini bir yerlerde duymuş olmalısınız. Peki Yoast SEO nedir? Yoast SEO, SEO göz önüne alınarak geliştirilen en iyi WordPress eklentilerinden biridir.
Yoast SEO, meta etiketleri otomatik olarak biçimlendirme, site haritalarını ve içeriği optimize etme konusunda size çeşitli kolaylıklar sağlayacaktır. Bu eklenti, uygun bir SEO aracının yapması gereken hemen hemen her şeye sahiptir.
İşletmeler Neden SEO’ya İhtiyaç Duyarlar?
Acilen bir parti düzenlemek istiyorsunuz. En hızlı bir biçimde ihtiyaç duyduğunuz tek şey bir catering şirketi. Nereye bakacağınızı bilmiyorsunuz. Bu yüzden Google’a gidiyorsunuz. Konum tercihleri aktif bir biçimde arama yaptığınız zaman bölgenizdeki catering işiyle uğraşan firmaları bulabilirsiniz.
Büyük olasılıkla ilk 3 sonucu veya belki de öne çıkan bir snippet seçeneğini tıklarsınız. Menülerine, paketlerine, fiyatlarına göz atarsınız. Ardından incelemelere bakarsınız. Doğru olanı bulursunuz ve hizmetlerini nasıl alacağınıza karar verirsiniz.
Site arama motoru sonuç sayfasında ilk sayfada yer aldığı için catering işletmesi için bir işlem gerçekleşmiş oldu. Bunun nedeni, arama motorlarında potansiyel müşterilerin bulması için sitelerini optimize etmiş olmalarıdır.
SEO, çevrimiçi varlığınızı ve trafiğinizi artırarak işinize kaliteli olası satışlar sunmakla ilgilidir. Süreç stratejik olarak sitenizi ve içeriğini tam olarak hedef kitlenizin ihtiyaç duyduğu şekilde tasarlamayı içerir. Böylece arama motorları onu sıralamak için yeterince değerli bulur.
Organik Trafiği Yükseltmek
Organik trafiği nasıl yükseltirsiniz? Pek çok şirket için ortak bir sorudur. Bunun elbette iyi bir nedeni vardır. Daha fazla trafik, daha fazla potansiyel müşteri ve daha fazla iş anlamına gelir.
Müşteriler artık çevrimiçi olduklarından, işletmeler en çok sevilen ilk sayfaya hatta rekabet ediyorsanız öne çıkarılmış snippet kısmına ilgi gösterirler. Konum sıfır olarak da adlandırılan öne çıkarılmış snippet, bir arama sayfasının üst kısmında görünen ve genellikle bir arama sorgusuyla ilgili bir soruyu cevaplayan bir sonuçtur.
Öne çıkarılmış snippet yalnızca bir organik arama yoluyla üretilebilmektedir. Peki bu ne kadar değerlidir? Sıfırıncı konuma geldiğiniz zaman ikinci veya üçüncü sırada bulunduğunuzdan üç kat daha fazla trafik elde etme olasılığınız vardır.
Aday Müşteri Yaratmak ve Satın Alma İşlemini Optimize Etmek
Her işletmenin hedefi daha fazla potansiyel müşteri elde etmektir. Sitenize, herkesin sunduğunuz hizmeti kolayca görebileceği ayrıntılı bir çevrimiçi kartvizit olarak davranın. Mevcut durumda zaten en iyi olası satış yaratma aracına sahip olduğunuzu göreceksiniz. Sadece onu optimize etmeniz gerekecektir.
Yatırım Getirisini En Üst Düzeye Çıkarmak
SEO’nun son zamanlarda talebin artmasının başlıca nedenlerinden biri, bir işletmenin kar hanesini en üst düzeye çıkarma yeteneğidir. Bu oldukça mantıklı bir durumdur. Siteniz ne kadar görünür olursa o kadar fazla kullanıcının tıklaması söz konusu olacaktır. Ürün veya hizmetiniz iddia ettiğiniz kadar iyiyse daha fazla talep oluşacaktır.
SEO çok gelişmiş durumdadır. Onu doğru bir şekilde öğrenip kullanmayı başardıktan sonra büyüyen işinizin müthiş bir parçası olacaktır. Güç ve büyüme yalnızca sürekli çaba ve mücadele ile gelir. Hedefiniz ne olursa olsun SEO hakkında bilgi edinmek sizin için çok faydalı olacaktır. Uzun vadeli faydalar elde etmek istiyorsanız SEO takip edilmeye değer bir alandır.
Dönüşümlerinizi, organik trafiğinizi ve gelirlerinizi artırmak için doğru adres: Site Destek / Hemen sitedestek.com/seo ziyaret et ve incelemeye başla.
Emeğine sağlık Kamil, güzel bir içerik olmuş. Yakın zamanda tekrar içeriğini ChatGPT ve yeni nesil SEO katkıları ile güncellemen dileğiyle.
Emeğine sağlık Kamil hocam, detaylı bir içerik olmuş.