fbpx

Performance Marketing (Performans Pazarlaması)

İşletmeler, kullandıkları tüm pazarlama teknikleri ile satış verimliliklerini artırmayı hedefler. Performance Marketing (performans pazarlaması), performansa dayalı belirlenen pazarlama türüdür.

İşletmeler, pazarlama hedefleri doğrultusunda satış miktarlarını istenilen oranda artırmak ve satış gelirlerine ulaşmak için pazarlama yöntemlerini ve bütçelerini belirler.

Performans Pazarlaması
Performans Pazarlaması

Performans pazarlaması, belirlenen bütçe ile en iyi pazarlama sonuçlarının elde edilmesini sağlar. Diğer bir tanımlama ise, reklam veren şirketlerin, tıklama ya da satış aksiyonlarına göre dijital pazarlama şirketlerine ödeme yaptığı, reklam araçlarının kullanıldığı, online pazarlama tekniğidir.

Performans pazarlamada ödemeler, elde edilen sonuçlara göre yapılır. Geleneksel pazarlamada, çalışmanın başarılı olup olmadığına bakılmadan ödeme yapılır.

Bu açıdan değerlendirildiğinden performans pazarlama, işletmeler ve markalar için en karlı ve sonuç odaklı pazarlama yöntemidir.

Performance Marketing Ne İş Yapar?

Performans pazarlama, şirketlerin satış hedeflerine ulaşmasını sağlayacak pazarlama bütçesini belirlemesini, veriye ve performansa dayalı olarak planlamaların yapılmasını sağlar.

Günümüzde, pazarlama işlemleri için tüm dijital mecralar aktif olarak kullanılıyor. Performance marketing çalışmalarında, markaların, dijital pazarlama ortamlarındaki performansları analiz edilir.

Online yöntemlerle yapılan e-ticaret faaliyetleri, reklam yönetimi ve satış oranlarının doğru ölçümlemesini sağlar. Performans pazarlama ne iş yapar denildiğinde, web site erişim trafiğini artırma, sosyal medya analizleri, medya planlamaları, kullanıcı abonelik ve üyelik işlemlerinin gerçekleştirilmesini sağlar diye cevap verilebiliyor.

Performans pazarlaması, online olarak yapılacak çalışmaların belirlenmesini sağlar. İşletmelerin ulaşmak istediği hedefleri, satış, abonelik ve web sitesi trafiği artışlarını belirleme işine yarar.

İşletmeler, belirli bir hedefe ulaştıktan sonra hedef kitlerin bağlılığını oluşturabilmek için kampanya stratejilerini belirlemeye başlar. Kampanya stratejilerini doğru yöntemlerle oluşturan işletmeler, online alanlarda en iyi pazarlama performansını göstermeye başlayacaktır.

Performans pazarlaması, satışları artırmak için yapılan çeşitli kampanya süreçlerinde elde edilen tüm verilerin analiz edilmesini sağlar. Yapılan analizler ile satış oranları artırılırken, yeni yatırımlar için gelir artırıcı çalışmaların yapılmasında da yardımcı olur.

Performans pazarlama teknikleri, pazarlama ile ilgili sürekli ölçümlemeler ve elde edilen verilere göre raporlamaların yapılmasını ve kampanyaların daha etkili oluşturulmasını hedefler.

Performance Marketing Ne İş Yapar?
Performance Marketing Ne İş Yapar?

Performance Marketing Nasıl Yapılır?

Performans pazarlaması yapacak olan işletmeler öncelikle hedeflerini belirler. İlk yapılacak çalışmalar, online erişim sağlanacak web sitesinin trafiğini artırmak, abonelik ve satış gibi hedefleri belirlemektir.

Hedefler belirlendikten sonra bu hedeflere ulaşmayı sağlayacak kampanya stratejileri geliştirilmeye başlanır. Hazırlanan her kampanya stratejisinin kullanıldığı dijital alanlardaki performans ölçümleri yapılır. Veriye dayalı pazarlama tekniği olduğu için performans pazarlaması her zaman 0 ölçümlenebilecek ve raporlanabilecektir.

Performans pazarlamasında, oluşturulan kampanya stratejileri sonucu alınan aksiyonlara ve ölçümlemelere göre fiyatlandırma yapılır.

Dijital pazarlama araçları olan Google Ads gibi sistemler üzerinden yapılan reklam fiyatlandırmaları şu verilere göre yapılır;

  • Tıklama başına maliyet,
  • Bin gösterim başına maliyet,
  • Hedef işlem başına maliyet,
  • Satış başına maliyet,
  • Eylem başına maliyet,

Performans pazarlaması, hedeflenen ve ulaşılan sonuca göre fiyatlama yapılmasını sağladığı için işletmelere büyük karlılık sağlıyor.

Performans pazarlama, geleneksel pazarlamaya göre daha kolay ve detaylı ölçümleme yapılmasına fırsat veriyor. Dijital kanallar üzerinden yapılan tüm reklam çalışmalarını kapsar ve yeni stratejilerin daha dinamik ve kolay oluşturulmasını sağlar. Dijital pazarlama ajansları üzerinden kolaylıkla yapılabilir ve hedefe ulaşmayı sağlar.

Performance Marketing Kanalları Nelerdir?

Performans pazarlaması, işletmelerin hedef kitleye ulaşmak için reklam verme, reklamların tıklanması, izlenmesi, üyelik oluşturma ve satın alma gibi davranışları gerçekleştirmesini sağlayan çalışmaları kapsar. Satış verimliliğini artırabilmek için farklı pazarlama kanalları kullanılıyor. Performans pazarlamanın amacına uygun yapılabilmesi için kullanılan kanallar seçenekleri arasında şunlar yer alıyor.

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO): Arama motorlarında yapılan aramalarda ilk sıralarda yer almak marka ve ürün için önemlidir. Dijital pazarlamada görünür olmak önemlidir ve Google sonuçlarında ilk sıralarda yer almaya sağlayacak çalışmalar yapılır. Bu çalışmalar, site içi ve site dışı seo çalışmalarıdır. Seo, dijital pazarlamanın en önemli kanallarından birisidir.

Arama Motoru Pazarlaması (SEM): Dijital pazarlamada, arama motorları üzerinden reklam veriliyor ve reklamların tıklanma, izlenme oranlarına göre ücretlendirme yapılıyor. Hızlı sonuç sağlayan ve aramalarda daha sık gösterilerin pazarlama kanalıdır. Arama motoru pazarlama seçeneği olarak, Google analytics, Google Ads gibi çeşitli araçlar kullanılıyor.

Görüntülü Reklam Ağları (GDN): Web sayfalarının reklam bölümlerine verilen reklamlardır. Web sitesini ziyaret eden kullanıcılar, sayfa içeriklerine göre çeşitli reklamlarla karşılaşabiliyor. Web sitesini ziyaret edecek olan kullanıcılar hedefe alınır ve reklamın daha hızlı yapılması sağlanır. Reklam gösterimleri ile yapılan yönlendirmelerle kullanıcıların ürün satın alma istekleri oluşturulmaya çalışılır. Performans pazarlama kanalıdır ve reklamın görüntülenme sayısına göre ücret ödenir.

Kullanıcı Deneyimi Pazarlaması: Performans pazarlamada her zaman bir hedef vardır ve kullanıcıların ürün ya da hizmet satın alma aşamasında edindikleri deneyimlerin en iyi olmasını sağlar. Kullanıcı deneyimleri, ürün seçimlerinin hedef odaklı olarak yapılmasını sağlar. İşletmeler, kullanıcı deneyimi pazarlama kanalını kullanarak en iyi satış performansını elde etmeye çalışır.

Yeniden Pazarlama/Hedefleme (Remarketing/Retargeting): Performans pazarlamada her zaman hedef kitle baz alınır. Web sitesini önceden ziyaret etmiş olanlar hedefe alınır ve bu kitlelere ulaşabilmek için Cookie bazlı teknoloji kullanılır ve RIO oranı en üst seviyede olacak şekilde artırılmaya çalışılır. Bunun için web sitesini kimlerin ziyaret ettiği analizleri yapılır.

Satış Ortaklığı (Affiliate Marketing): Satış ortaklığı, internet üzerinden yapılan ve kazan – kazan prensibi ile doğrudan yapılan satış taktiği olarak tanımlanır. Performans pazarlamalarında, vlogger, blogger, influencer gibi aracılarla satış ortaklığı kurulur. Satış ortaklığında yapılan işlem başına belirlenen komisyon ödemesi yapılarak, reklamın yapılması, satışların artırılması hedeflenir. İnternet üzerinden yapılan dijital pazarlama yöntemlerini kapsadığı için tüm pazarlama alanlarında tercih edilen pazarlama kanalıdır.

Programatik Reklamcılık: Pazarlamada reklamın doğru yapılması çok önemlidir. Pazarlama kanalları seçilirken, hangisinin hangi süreçte nasıl kullanılacağının bilinmesi gerekiyor. Performans pazarlama kanallarından olan programatik reklamcılık, reklam içeriklerinin doğru kitleye ulaştırılabilmesi için yazılımlar üzerinden doğru zamanda, doğru içerik oluşturularak gerçek zamanlı veriler olarak sunulmasını sağlar. Çalışmaların gerçek zamanlı veriler kullanılarak yapılması hedefe ulaşmayı kolaylaştırır.

Programlı Satın Alma (Real Time Bidding): Performans pazarlaması ile hedef müşteri kitlesine ulaşmak isteyenler, programatik reklam kanalı üzerinden açık artırma ile reklam teklifleri sunabiliyor. Reklam içeriklerinin açık artırma yöntemi ile sunulması, uygun maliyet ve yüksek kalite sağlayacaktır.

Doğal Reklamcılık (Native Advertising): Dijital platformlar üzerinden yapılan işlemlerde ve sayfa içeriklerinde markaya ait reklam verilerinin okuyucuya fark ettirmeden gösterilmesini sağlayan pazarlama yöntemidir. Doğal reklamcılık çalışmaları hem kaliteli hem de etkileşim oranı daha yüksektir.

Sosyal ağ reklamları: İnsanların sosyal medyayı etkin kullanması ve zamanlarının büyük bir bölümünü bu platformlarda geçirmesi, pazarlama çalışmaları için yeni fırsatların oluşmasını sağlıyor. Sosyal ağ reklamları için linkedin ads, facebook ads, youtube gibi farklı dijital araçlar üzerinden hedef kitleye ulaşmayı sağlayacak pazarlama çalışmaları yapılabiliyor.

Performance Marketing Kanalları Nelerdir?
Performance Marketing Kanalları Nelerdir?

Performance Marketing Karakteristik Özellikleri Nelerdir?

Performance Marketing, belirlenen hedefler doğrultusunda satış miktarını ve satış gelirini artırıcı yöntemlerin kullanılmasını sağlayan pazarlama türüdür. İşletmeler, bulundukları konumlara ve hedef kitlelerine göre farklı pazarlama teknikleri kullanabiliyor. Performance marketing tekniğinin kendisine özel karakteristik özellikleri vardır. İşletmeler bu özellikleri bilir ve tüm çalışmalarını ona göre yapar.

Performans pazarlama yönteminin karakteristik özellikleri için şunlar söylenebilir;

  • Kişiselleştirilebiliyor ve özel çalışmalar yapılabiliyor.
  • Veriye dayalı yapıldığı için reklam ve pazarlama bütçelerinin yönetimi kolay oluyor.
  • İstenildiği zaman optimize edilebiliyor,
  • Elde edilen verilen raporlanabiliyor ve hedef kitleye göre değerlendirilebiliyor,
  • Tüm veriler ölçümlenebildiği için iyileştirme çalışmaları yapılabiliyor,
  • Satış verimliliği için stratejik hedefleme yapılabiliyor,
  • Esnek yapıya sahiptir ve hedef kitle aksiyonlarının alınmasını sağlar,
  • Tamamlayıcı özelliğe sahiptir,
  • Tüm stratejiler kullanıcı odaklı olarak hazırlanır ve hedef kitleye ulaşmayı, doğru zamanda temas edilmesini sağlar.

Dijital pazarlama sistemlerinde, hedef kitleye doğru zamanda ulaşma süreçlerini yönetebilen işletmeler, performans pazarlama hedeflerini yakalayabilecektir. Veriye dayalı özelliği sayesinde, performans pazarlama ile daha az maliyetle daha yüksek karlılık elde edilebilecektir.

Performance Marketing Karakteristik Özellikleri Nelerdir?
Performance Marketing Karakteristik Özellikleri Nelerdir?

Performance Marketing Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Pazarlama teknikleri kullanılırken, her zaman kalıcı müşteriler kazanılmaya çalışılır.

Performans pazarlamada, tüm işletmelerin ve pazarlamacıların dikkat etmesi gereken çeşitli hususlar vardır.

  • Çalışmalar, kısa vadeli satış işlemleri için değil, her zaman ulaşılabilecek ve satın alma işlemi yapabilecek müşterileri ulaşabilecek altyapı sistemi oluşturulmalıdır.
  • Kullanıcı memnuniyetine önem verilmeli ve anı kurtarmak için değil gelecek için öngörülü kararlar verilmeye çalışılmalıdır.
  • Performans pazarlama süreçlerinde Temel Performans Göstergeleri, şirket hedefleri göz önünde bulundurularak doğru belirlenmeye çalışılmalıdır.
  • Pazarlama sürecinde, kullanıcıya gösterilen tüm içeriklerin heyecan verici olması sağlanmalıdır. Tüm içerikleri özgün ve hedefe yönelik olarak iyi düşünülerek oluşturulmalıdır.
  • Performans pazarlamada nelere dikkat edeceğini öğrenen işletmeler ve markalar, dijital pazarlama kanallarının tümünü daha etkin kullanmaya başlayacaktır. Pazarlama hedefleri, kullanıcı odaklı planlanmalı ve reklam içeriklerinin özgün ve dikkat çekici olmasına özen gösterilmelidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Akademi Kamil Keleş