fbpx

Yapay Zeka ile 0’dan E-Ticaret Yapmak

Yapay zekayı (özellikle ChatGPT) sık sık duyduğunuzu biliyorum. Belki bu kadar çok gündem olması sizi sıkmış olabilir. Ama verdiği nimetleri doğru kullanınca gerçekten performans alabiliyorsunuz.

Bu içeriğimde yapay zekayı kullanarak E-Ticaret yapmayı açıklayacağım. Keyifli ve sıkmayacak bir içerik olacağına emin olabilirsiniz.

Başlayalım mı?

Yapay Zeka İle E-Ticaret Yapmak

Yapay Zekayı E-Ticarette Nasıl Kullanacağız?

Yapay zekayı E-Ticaret’te kullanırken 3 başlıktan destek alacağız. Destek aldığımız kısımlarda muhakkak bizim müdahelemizinde bulunacağını söylemem gerekiyor. Bu 3 başlığı açıklamalarıyla birlikte ele almak istiyorum:

  1. İçerik: Ürün bulma, marka adı bulma, ürün açıklaması yazma, sayfa başlığı yazma ve çoğu içerik kısmında yapay zekanın ChatGPT modelinden ilerleyeceğiz.
  2. Görsel: İçerik, reklam, ürün görsellerine kadar yapay zekanın DALL-E, modelini kullanacağız. Logo tarafında ise designs.ai/logomaker yapay zeka modelini kullanacağız.
  3. Reklam: Hem sosyal medya reklamcılığında hemde Google reklamcılığında Adext yapay zekamodelini kullanacağız.

Yukarıda gösterdiğim yapay zeka modellerini, birazdan aşağıda vereceğim adımlarla birlikte uygulayacağız. Bu adımlarda 0’dan hiçbir şey bilmeden bile yapay zekayı kullanarak E-Ticaret yapacağız.

Başlamadan önce kafanızda oluşan bazı sorulara hemen hızlıca cevap vermek istiyorum:

Tüm Süreçlerde Yapay Zekayı Mı Kullanacağız?

Evet, bu içeriğimde tüm süreçleri yapay zeka modellerinden ilerleyerek yapacağız. Fakat ufak dokunuşlar yapacağımız noktalar olacaktır.

Eğer yapay zekasız 0’dan E Ticaret Nasıl Yapılır diye soracak olursanız sizleri bu içeriğime davet ediyorum > E Ticaret Nasıl Yapılır

Yapay Zeka İle E-Ticaret Sağlıklı Bir Süreç Mi?

İçeriğin devamını okursanız, tüm bu işlemleri yaparken komutları bizim verdiğimizi göreceksiniz.

Demek istediğim şu: biz sadece cevabını bilmediğimiz soruların cevaplarını alıp, aklımıza yatanı yapıyoruz :).

Yapay Zeka ile Satacak Ürünü Bulma

Her şeyden önce satacak ürün bulmamız gerekiyor. Satacak ürün olmadan marka adı bulmak veya diğer süreçlere geçmek hiç sağlıklı bir süreç olmayacaktır.

Yapay zeka kullanarak E-Ticarette satacak ürün bulmak için ChatGPT yapay zeka modelini kullanacağız. Bunun için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

ChatGPT’ye Giriş Yapın

İlk olarak ChatGPT’ye üye değilseniz şu vereceğim linkten varsa üyeliğiniz giriş eğer yoksa kayıt olmanız gerekiyor > chat.openai.com/auth/login

ChatGPT Giriş Ekranı

Giriş/Kayıt işleminden sonra açılan Chat ekranından artık sorgulamalarımızı yapabiliriz.

Yapay Zekayı Ürün Bulması İçin Kullanın

Burada neredeyse sorduğumuz tüm soruların cevaplarını alabiliyor olacağız. Onun için soruları sorarken daha kreatif ve detaylı yazarak daha net sonuçlar alabilirsiniz.

Ben şu sorgulamayı yapıp gelen geri bildirimi bir incelemek istiyorum:

  • Bana 2023 yılında popülerliğini koruyan ve Türkiye’de satış değeri en yüksek olan 10 adet ürün kategorisi sayar mısın?

Bu sorgunun ardından ChatGPT bana şu cevabı verdi:

ChatGPT E-Ticaret

Görüldüğü üzere çok genel bir cevap verdi.

ChatGPT ile Etkili Reklam Metni Yazma içeriğimde de dediğim gibi: ChatGPT bizim sorduğumuz çoğu soruyu cevaplıyor. Ama sormayı bilmeliyiz. Sorgulamalarımızı daha detaylı yapmalıyız!

O zaman yazdığımız sorguları daha kapsamlı yapmamız gerekiyor. Hemen sorgumuzu bu doğrultuda revize ediyorum:

Bana son zamanlarda popüler olan, satış değeri yüksek olan niş ürün kategorilerini listeler misin? Listeleme yaparken çok bilindik ürünleri bana sunma. Herkesten farklı olmak istiyorum.

Yapay Zeka ChatGPT Kullanımı

Sonuç daha verimli oldu! Bunu tabiiki siz süreç dahilinde iyileştirebilir, belli bir vaktinizi ayırarak daha nihai sonuçlara varacaksınızdır.

Ben çıkan sonuçlardan dikkatimi çeken 5 numaralı sonuçtan ilerlemeye karar verdim.

ChatGPT’den bunu bize daha detaylandırması için şu sorgulamayı yapıyorum:

5. madde ilgimi çekti. Bana burada satabileceğim ürünler neler listeler misin? Listerlerken bana tabloda ver. Ve tabloda ilgi düzeyine göre yüzdelik ver. Satabileceğim ürünler lütfen internette çok olan rakibi çok olan ürünler olmasın. Farklı olmak istiyorum.

Yapay Zeka Satacak Ürün Bulma

Harika! Elimde ürün listem yavaş yavaş oluştu. “Biraz daha önerir misin?” dediğimde bana daha fazla sonuç verecektir.

ChatGPT bizlere bu verileri verirken o verileri muhakkak yorumlamalıyız.

“Bana bu ürünleri sundu, şu ürünlerde olabilirmiş aslında” diyip eklemeler veya çıkarmalar yapabilmeliyiz.

O halde ürünlerimi not alıyorum :). Hem ChatGPT’nin hemde kendimin düzenlediği ürün listemi bir kenara koydum. Kendimi diğer adıma hazırlamalıyım! Sıra marka adımızı bulmada!

Yapay Zeka ile Etkili Marka Adı Bulma

İşin en tatlı kısmı bu başlık belkide 🙂 Yeni doğacak çocuğumuza isim koyma adımına geldik! Yapay zekayla bu süreci ele almaya hemen başlayalım.

Marka bulma adımına çok ama çok dikkat ediyorum diyorsanız, sizleri şu içeriğime davet ediyorum: Marka İsmi Bulmak içeriğimde daha teknik ve ileri seviyelerde marka adı bulma sürecinizi ilerletebilirsiniz.

Seçtiğimiz ürün kategorisini hatırlayalım: Kişiselleştirilmiş Ürünler. Şimdi bizler bu doğrultuda ChatGPT’ye sorgulamalarımızı yazmaya başlayalım:

Ben kişiselleştirilmiş ürünler kategorisinde E-Ticaret girişimi yapmak istiyorum. Bana marka olabilecek kısa, kreatif ve özgün marka isimleri önerir misin? Öneri yaparken lütfen uzun olmamasına ve kelimelerin birleşimi olmamasına dikkat et. Kelime bakımından anlamsız olsun. 

ChatGPT Marka İsmi Bulma

Sorguyu ne kadar detaylandırdığıma bakın! Net bir sonuç istiyorsak detaylı bir şekilde sorgulamalarımızı yapmamız gerekecektir.

Bana 10 adet marka adı önerdi. İstersem “devam” diyebilirim. Ama ben burada 4 numaralı marka ismi önerisini beğendim.

Şu detayı vermem gerekiyor: Bir marka adı beğendiniz fakat bu marka adının .com alan adının boş olduğuna dikkat edin. Web sitesi oluşturma adımına geldiğimizde alan adı haklarını alacağız. Özellikle .com’un boş olmasına dikkat edin.

Fakat jivana.com alan adı dolu olduğu için bu marka adını kullanmam süreci pek sağlıklı götürmeyecektir. Ek olarak sosyal medya isimlerinide alacağız. O kısımlarında boş olması gerekmektedir. Bunun için ChatGPT’den Jivana benzeri marka isimleri önermesini isteyeceğim. Bu doğrultuda bana farklı isimler önerecektir 🙂

Ben Zephiras marka adını seçtim ve bu şekilde sürecime devam edeceğim :).

Yapay Zeka ile Kurumsal Kimlik Oluşturma (Logo)

Marka adımızı bulduk! Şimdi sıra geldi logomuzu oluşturmada. Burada bizlere resmen bir kurumsal kimlik sağlayan bir yapay zeka modeli sitesini göstereceğim. Bu başlığın sonunda ne demek istediğimi anlayacaksınız 🙂 (Baştan söylemem gerekirse ücretli bir yazılım)

Vakit kaybetmeden adım adım anlatmaya başlamak istiyorum:

designs.ai/logomaker sitesini ziyaret edin ve kutucuğa bulduğunuz marka adını yazın.

Yapay Zekayla Logo Oluşturma

“Enter your company name” kısmına bulduğunuz marka adını yazdıktan sonra “Get Started” butonuna tıklayın.

Karşınıza aşağıdaki gibi bir pencere açılacaktır.

Yapay Zeka Kurumsal Kimlik

Burada bize üst kısımda logomuzun ne ile ilgili olacağını soruyor, yani kategoriyi. Ben kişiselleştirilmiş ürünleri hediyeye daha yakın gördüğüm için İngilizcesini bulup işaretledim. Sizlerde İngilizcesini bulup seçin.

Ardından alt kısımda logonun ne türden olduğunu soruyor. Eğer simge istiyorsam: Icon, Yazılı istiyorsam: Name, Baş harflerinden oluşmasını istiyorsam: Intitial bölümünü seçiyoruz.

Ben marka adımın yazdığı bir logo istiyorum ve “Name”i seçiyorum. Sağ üstten Next diyelim :).

Bir sonraki sayfada eğer bir slogan istiyorsak “Your slogan” kısmında bunu belirtmemizi istiyor. Bu bir opsiyon. Ben şahsen yazmadım ve sizlerede şundan dolayı tavsiye etmiyorum: Slogan yazınca kötü sonuçlar çıkabiliyor.

Yapay Zeka Slogan Bulmak

Slogan yer almasını istiyorsanız Next diyerek devam ediyoruz.

Karşımıza nasıl bir logo tipi istediğimizi seçebileceğimiz bir alan çıkacaktır. Burada yapmamız gereken hoşumuza giden stili seçmek olacaktır.

Yapay Zeka Kullanarak Logo Oluşturma

Next dedikten sonraki adımda ise bize kurumsal renklerimizi seçmemizi isteyecek ve yine burada hoşunuza giden renkleri seçmeniz gerekecektir.

Renkleri seçtikten sonra Next diyerek sonuç sayfasına geçelim.

Yapay Zeka Logo

Sonuç sayfasında beğendiğiniz logoyu seçerek Next diyin.

Bir sonraki sayfada logonuza tıkladığınızda ücret kısmında gerekli tutarın ödemesini yaparak logoya sahip olabilirsiniz.

Sahip olacağınız dokümanlar arasında kapsamlı bir doküman alacaksınız! Bu dokümanı heyecanlı bir şekilde aşağıda göstermek istiyorum 🙂

Yapay Zeka Örnek Logo

Çok kapsamlı bir kurumsal kimlik dokümanı sizi karşılayacaktır. Üstelik bunların hepsine maksimum 10 dakika sahip olabiliyorsunuz :).

Genel Değerlendirme Yapalım

Buraya kadar: satacağımız ürünü, kategoriyi, marka adını ve kurumsal kimlik tasarımını hallettik. Bu süreçten sonra bazı adımlar mevcut fakat bu süreçleri ne yazık ki yapay zekayla ilerletmemiz mümkün değil :(.

Tüm adımları E Ticaret Nasıl Yapılır içeriğimden aldım. Burada 0’dan 100’e nasıl E-Ticaret Yapılır ona değinmiştim. O içeriğimdeki çoğu adımı burada yaptık. Kalın yazılar tamamladığımız adımlardır. Listeyi paylaşınca daha iyi anlayacaksınız:

  • İş Modelinizi Belirleyin ve Ürün Kategorinizi Belirleyin
  • Marka İsmini Bulun
  • Alan Adlarınızı ve Kullanıcı Adlarınızı Alın
  • Logo ve Kurumsal Kimliğinizi Oluşturun
  • Şirketinizi Kurun
  • E-Ticaret Altyapısı Seçin
  • Kargo Şirketi ile Anlaşın
  • Sanal Pos Firması ile Anlaşın
  • E-Ticaret Sitenizi Tasarlayın
  • Dijital Pazarlamaya Başlayın

Şirket kurma, altyapı seçimi, kargo anlaşmaları, sanal pos, site tasarlama adımlarını yürütemeyeceğimiz için son adım ve EN ÖNEMLİ adımlardan biri olan Dijital Pazarlamaya Başlayın başlığını ele alacağım :). Öncesinde stoğunu yaptığımız ürünler için yapay zekayla etkili ürün görselleri oluşturacağız.

Bu kısıma kadar seçtiğimiz ürünleri ve yapay zeka dışı süreçlerini tamamlamanız gerekmektedir. Ardından final başlığıma geçmeniz sağlıklı olacaktır.

Bu maddelere ek olarak “Ürün Fotoğrafı” konusunda çeşitlilik olması adına Yapay Zekayla Etkili Ürün Görseli Oluşturma başlığımı inceleyebilirsiniz.

Yapay Zekayla Etkili Ürün Görseli Oluşturma

Ürün görsellerinizi normal olarak çektiniz fakat pazarlama kısmında veya sosyal medyada daha efektif kullanabilmek adına daha farklı görsellere ihtiyacınız olacaktır.

Bu ihtiyaçların bir kısmını Canva kullanarak karşılayabilirsiniz. Fakat ben size bu başlıkta Canvadan ayrı olarak yapay zekayla oluşturabileceğimiz farklı ve etkili ürün görselleri oluşturmayı göstereceğim :).

Bunun için DALL-E aracını kullanacağız. Mevcut ChatGPT üyeliğinizle giriş sağlayabiliyorsunuz. O halde başlayalım:

DALL-E sitesine kayıt olup/giriş yaptıktan sonra karşımıza aşağıdaki gibi bir pencere açılacaktır:

Yapay Zeka ile Ürün Görseli Bulma

Buradaki arama çubuğuna yazacağımız tüm sorgular İngilizce olmak zorunda.

Şimdi gelelim en keyifli kısıma! 🙂

Benim ürünlerimin arasında “kupa bardak” vardı. Kupa bardak ürünüm ile alakalı sosyal medyada paylaşabileceğim bir görsel oluşturacağım.

Bunun için şu sorguyu gönderiyorum: “astronaut holding a coffee mug”. Yani şöyle dedim: “elinde kahve bardağı olan bir astronot”. Şimdi sorguya verdiği sonuçları görelim!

Yapay Zeka ile Instagram Gorselleri

Free Version kullandığım için bu sonuçları verdi :). Buradan ben 2. görseli kaydırmalı postlarımın bir arasında kullanabilirim. Bu sorgulamaları sizlere örnek olması için paylaşıyorum. Yaptığımız sorgulamaları sizler daha detaylı hale getirirseniz (tıpkı ürün kategorisi bulma gibi) daha efektif sonuçlar alacağınızdan eminim.

Premium versiyona geçerek standartların daha da üstünde sonuçlar alabilirsiniz.

Ben 2. sonucu Instagram hesabımda bir içerik olarak paylaşacağım. Paylaşmadan öncede ChatGPT üzerinden bir gönderi açıklaması bulacağım :).

Bunun için ChatGPT’ye şu sorguyu yapacağım: “Instagramda, yapay zekayla oluşturduğum görseli kullanarak bir gönderi paylaşacağım. Kupa kahve bardağı bir astronotun elindeydi. Bununla ilgili bir gönderi açıklaması oluşturur musun?”

Verdiği şu sonuca bakın!

ChatGPT Instagram Açıklaması

Birazcık bir müdahale ile bunu gönderi olarak rahat bir şekilde paylaşabilirim :). Hatta size yaptığım düzenlemeyide göstereyim:

“Güne yıldızların arasında bir kahve keyfiyle başlayın ‍☕️ Uzay yolculuğuna çıkmadan önce ihtiyacınız olan kafein dozunu Zephiras Kupa Bardaklarıyla alın #uzaykahvesi #astronotkahvesi #kahveseverler #yapayzeka #uzayseverler”

Nasıl ama? :).

Yapay Zeka Kullanarak Reklam Oluşturma ve Yayınlama

Artık finaldeyiz :). Markamız ve ürünlerimiz hazır değil mi? O zaman bunları pazarlama vakti!

Bir dijital pazarlama uzmanı ile çalışacak bütçeniz yoksa veya dijital pazarlama eğitimi alacak vaktiniz yoksa yapay zeka modelini kullanarak reklamlarınızı çıkabilirsiniz.

Adext isimli, dünya markalarının kullandığı bir yapay zeka ile reklam oluşturma modeli mevcut. Bunu etkili bir şekilde kullanırsanız dönüşümlerinizde ve KPI’lardınızda ciddi bir artış göreceğinizi umuyorum.

Dönüşüm, KPI gibi dijital terimlerin anlamlarını öğrenmek ve daha efektif düşünebilmek için kamilkeles.com/dijital-pazarlama-terimleri bu içeriğimi ziyaret edebilirsiniz.

adext.ai adresini ziyaret ettikten sonra kayıt olma işlemlerini gerçekleştirin. Kayıt olmak için sayfanın sağ üstünde bulunan Sign Up butonuna tıklamanız gerekiyor.

Kayıt işlemlerinin ardından sizleri aşağıdaki gibi Google Ads/Meta Business hesaplarınızı bağlamanızı isteyecektir. Burada en az bir tane bağlantı yapmanız gerekecektir:

Yapay Zeka Reklam Verme

Google Ads hesabınızı bağlamak için “Sign in With Google”, Meta Business Manager hesabınızı bağlamak için “Login with Facebook”a tıklamanız gerekecektir.

Tıklamaların ardından ilgili hesaba giriş yapıp, ilgili reklam hesabınızı seçmeniz gerekecektir. Ben burada Google Ads hesabını bağlayacağım.

İlgili GMail hesabıyla giriş yaptıktan sonra aşağıdaki gibi bir pencere beni karşılayacak. Burada tüm izinleri veriyoruz:

Adext Reklam Hesabı Bağlama

İzin ver dedikten sonra Google Ads hesabımızı seçmemiz karşımıza bir pencere açılacaktır:

Adext Google Ads Hesabı Bağlama

Burada ilgili Ads hesabını seçtikten sonra işlemi tamamlamak adına Continue diyoruz.

Bağlantıyı sağladıktan sonra isterseniz sol panelde yer alan “Settings” kısmından hesapların bağlantısını kesebilir, yeni bağlantılar yapabilirsiniz.

Bağlantılarını tamamladıktan sonra ilk kampanyanızı oluşturmak için yine sol panelden “New Start Campaign”e tıklayabilirsiniz.

“Create Campaign” butonuna tıkladıktan sonra sizlere aşağıdaki gibi bir süreç beklemektedir. Burada reklam kreatiflerinize uygun bir kampanya oluşturabilirsiniz.

Kampanya oluşturma adımlarında bizleri İngilizce bir arayüz karşıladığı için bu noktada Google Translate yaparak tüm işlemleri yürütebilirsiniz.

Adext sizlere adım adım tüm süreçlerde bilgi vermektedir. Arayüz ilk bakışta kafa karıştırıcı gibi gözüksede baktığınızda kolay bir şekilde kampanya oluşturabileceksiniz :).

Yapay Zekayla Reklam Vermek

Yukarıdaki grafikte tüm süreçleri ele aldım. Kampanya oluştururken hala problem yaşıyorsanız bana yorum kısmından sorularınızı sorabilirsiniz.

Kamil hocam! İyi hoşta bu Adext bize ne sağlıyor yahu? diyorsanız sizleri aşağıya davet ediyorum:

  • En iyi dönüşümü aldığı hedef kitleye göre bütçe dağılımı yapar,
  • Çeşitli testler yaparak: mobil, masaüstü gibi cihazlardaki istatistiklere göre aksiyon alır,
  • Reklam öğrenme aşamasında yapay zeka, elindeki verilere göre en iyi stratejiyi planlayarak reklamlarınızı optimize eder.

Yapay Zekayla Yapılan E-Ticaret Girişimi Ne Kadar Etkili Olur?

Yapay zeka modeliyle bir E-Ticaret girişimi yapıyorsunuz. Fakat her süreçte bir insan eli değdiğinden dolayı süreçlerdeki başarı yine çabamıza bağlı oluyor.

Yapay Zekayla Yapılan Reklamdan Verim Alır Mıyım?

Yapay zeka modeli öğrenerek geliştiğinden dolayı başarı ihtimali bir hayli fazla. Tabii yine belirli süreçlerde müdahale etmeniz gerekebilir.

Normal Şekilde E-Ticaret Nasıl Yapılır?

Yapay zeka olmadan 0’dan bir E Ticaret Nasıl Yapılır merak ediyorsanız eğer, sizleri bu içeriğimi okumanızı öneririm: kamilkeles.com/e-ticaret-nasil-yapilir/

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Akademi Kamil Keleş