Temel SEO Taktikleri
Yüksek sıralamaya sahip olmak zaman ve çaba gerektiren bir iştir. Ancak belirli SEO tekniklerini kullanarak kolay bir biçimde sonuç elde etmeniz mümkündür. İşin en iyi kısmı ise bu içerikte oluşan tüm Temel SEO Taktiklerini kendi başınıza yapabilecek olmanızdır.
Burada yer alan tekniklerin bir kısmı temel seviyedeki önerilerdir. Birçok kişi SEO tekniklerini uygulamaya başladığı zaman genelde temel seviyedeki teknikleri es geçmektedir. Örneğin, başlıklarda anahtar kelimenin kullanılması gibi basit şeyler sürekli olarak göz ardı edilmektedir.
Başlamadan önce mutlaka bir denetim gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Denetim kolay yapılan bir iş değildir ve sitenizin durumuna göre değişiklik gösterecektir. Ancak denetim aşamalarını öncelikli olanları öne çekerek gerçekleştirebilirseniz zaman kazanmış olursunuz.
İçindekiler
1. Başlıkları ve Alt Etiketleri Optimize Etme
Giriş kısmında belirtildiği gibi birçok kişi başlıkları ve alt başlıkları optimize etme konusunda çeşitli hatalar yapabilmektedir. Bu konuda yapılan en büyük hata ise hiç kuşkusuz temel seviyedeki bu noktaların unutulmasıdır.
Sayfaların doğru anahtar kelimeleri hedeflediğinden emin olmanız gerekmektedir. Başlık etiketi arama motorunda en çok dikkat edilen noktalardan birisi olduğundan anahtar kelimeniz burada yer almalıdır. Anahtar kelime başlangıç kısmına ne kadar yakınsa sizin için bir o kadar iyi olacaktır.
Buna ek olarak uygun anahtar kelimeleri alt başlıklarda kullanma yoluna gitmelisiniz. h2 etiketi en önemli alt başlık etiketidir ve bu kısımda mutlaka anahtar kelimeye yer vermeniz gerekmektedir. Pek çok koşulda h2 etiketi sayfa başlığı ile aynı olduğundan ekstra bir şey yapmanıza gerek kalmamaktadır.
Uygulamakta olduğunuz bir TBÖ (PPC) kampanyanız varsa sitenizdeki başlıklardan ilham almaya çalışabilirsiniz. Birçok kişi TBÖ başlıklarının SEO için uyumlu olamayacağını düşünmektedir. TBÖ başlıkları dönüşüme odaklanmaktadır ve SEO çalışmaları bu konuda size fazlasıyla yardımcı olabilecektir.
Benzer durum meta açıklamalar için geçerlidir. Meta açıklamalar insanların size ait linklere tıklamalarını sağlamaktadır. Bu nedenle bu alanları en iyi şekilde optimize etmeye çalışmanız gerekmektedir. Buralarda anahtar kelimelere yer vermeye çalışmalısınız.
Bunları hallettikten sonra bir sayfanın içerisinde birden fazla anahtar kelime geçirmeye çalışmalısınız. Bir başka ifadeyle aynı sayfada birkaç anahtar kelimeyi hedef almalısınız. Örneğin, “etkili seo teknikleri”, “seo teknikleri” ve “seo teknikleri 2021” anahtar kelimeleri aynı sayfa üzerinden hedefleme yoluna gidebilirsiniz.
Bu sizin için oldukça iyi olacaktır çünkü kısa içeriklerle ayrı ayrı hedefleme yapmak yerin uzun bir içerikle birden fazla anahtar kelimeye odaklanmanız çok daha kolaydır. Google her zaman uzun içeriklerden hoşlanmaktadır.
2. Gezinti Ögeleri Kısmında Sayfaları Öne Çıkarma
Sitenizdeki en önemli alanlardan birisi gezinti ögelerinin yer aldığı alanlardır. Bunun en büyük sebebi bu kısımdan diğer sayfalara kolayca link verebilme şansınızın olmasıdır. Sitenizdeki menüler en önemli gezinti ögeleridir. Bu alanlarda ağırlıklı olarak linklere yer vererek sitenizi güçlendirme yoluna gidebilirsiniz.
Örneğin, en önemli anahtar kelimeleri içeren linkleri menülere ekleyebilirsiniz. Bu linkler kullanıcının ziyaret ettiği her sayfada yer alacağı için Google tarafından değerli görülecektir. Birçok sitenin ana sayfasının en yüksek otoriteye sahip olmasının en büyük nedeni budur çünkü logo her sayfada yer almaktadır ve çoğu zaman logoya ana sayfanın linki eklidir.
3. Sayfalara İçerik Haritası Ekleme
Sitenize içerik haritaları (breadcrumbs) eklemek oldukça faydalı olabilmektedir. Özellikle e-ticaret sitelerinde bu son derece önemli bir durumdur. Bu özellikle pek çok farklı site tarafından tercih edilen bir durumdur çünkü içerik haritaları ana sayfa – kategori – alt kategori sayfa şeklinde ilerlemektedir.
Bu yapıda olan içerik haritaları ana sayfadan tekil sayfaya kadar tüm link değerlerinin akışını sağlamaktadır. Bu siteniz için genel olarak iyi bir şeydir ve bu nedenle içerik haritalarını kullanma yoluna gitmeniz gerekmektedir.
Özellikle kategori sayfalarınızın yüksek sırada olmasını isteyebilirsiniz çünkü çoğu zaman bir anahtar kelime için en iyi şekilde optimize edilmiş sayfalar bunlar olmaktadır. Kategorileri sayfaları aranma hacmini yakalamak için ideal noktalardır. İçerik haritaları sadece kategori sayfalarını değil alt kategorileri ve ürün sayfalarını güçlendirmektedir.
Bir içerik yönetim sistemi kullanıyorsanız işler sizin için biraz daha kolay olacaktır. Birçok şablon içerik haritaları ile birlikte gelmektedir. Bu nedenle ilk olarak temanın şablonunu kontrol etmek gerekmektedir. Eğer kullandığınız şablonda veya temada içerik haritası yoksa onu bir eklenti yardımıyla edinme yoluna gidebilirsiniz.
Özel bir platform kullanıyorsanız bu durumda içerik haritasını kod bilginiz ile kendiniz eklemelisiniz.
Bunu yapamayacağınıza inanıyorsanız programlama bilen birisinden bu konuda destek alabilirsiniz. Programlama bilen birisi bunu kısa sürede halledebilecektir.
4. Sitenize Analiz Araçları Ekleme
Sitenizde mutlaka analiz araçlarının yer alması gerekmektedir. Sitenizin trafiğini yakından takip etmelisiniz. Sitenizin sıralamasını ve trafiğini yakından takip etmezseniz sitenizde yer alan problemlerin neler olduğunu öğrenemezsiniz.
Ziyaretçilerin hızlı bir biçimde çıkış yaptıkları sayfaları öğrenmek istiyorsanız analiz araçlarını sitenize eklemelisiniz. Düzeltmeniz gereken bu alan hakkında neler olup bittiğini sitenize ekleyeceğiniz basit bir izleme koduyla öğrenebilirsiniz. Sitenizin organik arama trafiğini izlemezseniz ne şekilde gelişim gösterdiğinizi bilemezsiniz. Arama motorları sitenizi cezalandırdığı zaman veya sitenizin sıralaması azaldığı zaman analiz araçları sayesinde bundan haberdar olabilirsiniz.
Google Search Console ve Google Analytics araçlarını kullanarak sitenizin organik trafiğini kontrol edebilir ve sitenizde neler olup bittiğine göz atabilirsiniz. Bunları sitenize eklemek oldukça kolaydır. Özellikle bir içerik yönetim sistemi kullanıyorsanız bir eklenti kullanma yoluna gidebilirsiniz. İzleme kodlarını kolay bir biçimde sitenize eklemek istiyorsanız Google Tag Manager kullanma yoluna gidebilirsiniz. Google Tag Manager her şeyi çok daha kolay bir biçimde yönetmenize ve takip etmenize olanak sağlayacaktır.
Sitenizin verilerini takip etmeyi bir üst seviyeye taşımak istiyorsanız Hotjar gibi ısı haritalarından faydalanabilirsiniz. Böylece sitenizi ziyaret eden kişilerin nerelere tıkladığını veya nerelere ilgi duyduğunu öğrenebilirsiniz. Ancak bu bilgileri edinmiş olsanız bile gerekli geliştirmeleri yapmak çok kolay değildir. Geliştirmeler için bu konuda deneyimli olmanız gerekmektedir.
5. SSL Sertifikası Yükleme
SSL sertifikaları 2014 yılından bu yana sıralama faktörleri arasında yer almaktadır. Bunun neden olduğunu merak ediyorsanız verilebilecek cevap oldukça basittir. Bunun sebebi güvenliktir. Sitelerde yaşanan suçlar artış gösterdikçe insanların sitelerle paylaştığı özel veriler çok daha önemli hale gelmiştir. Sitenize bir SSL eklemek oldukça kolaydır. Bu konuda sunucu hizmetini aldığınız yer size yardımcı olabilecektir. Ancak ücretsiz olarak kullanabileceğiniz basit bir çözüm bulunmaktadır. CloudFlare kullanma yoluna gidebilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey alan adı bilgilerini CloudFlare’e doğru şekilde yönlendirmektir.
HTTP’den HTTPS’ye geçerken mutlaka dikkatli olmalısınız. Bazı geçişlerde SEO açısından problemler yaşanabilmektedir. Bu konuda mutlaka deneyimli birisinden destek almayı düşünmelisiniz.
6. Haritalar Kısmını Güven Altına Alma
Siteniz bir işletme ise hiç vakit kaybetmeden Google My Business kaydını yaptırmanız gerekmektedir. Bu kaydı yaptırarak işletmenizin Google arama motorundaki yerini garanti altına alabilirsiniz. Arama yapıldığı zaman işletmeniz adresi dahil olmak üzere ön plana çıkacaktır. Buna ek olarak sitenize ait bir link yer alacağı için insanlar sitenizi çok daha kolay bir biçimde bulabilecektir. Google My Business hizmetinde kaydınızı yaptırıp işletmenizin sahiplerini aldıktan sonra tüm detayları doğru bir şekilde doldurma yoluna gitmeniz gerekmektedir. Buna ek olarak konumunuz, ürünleriniz ve ekibinizle ilgili ilgi çekici resimler ekleme yoluna gidebilirsiniz.
Böylece insanların size güvenmesini sağlayabilirsiniz.
7. Görselleri Sıkıştırma ve Optimize Etme
Kullandığınız sunucuda en çok yer kaplayan unsurlardan birisi görsel dosyalarıdır. Bu görsel dosyaları aynı zamanda sitenizi ziyaret edecek kullanıcının tarayıcı dosyalarında yer kaplayacaktır ve kullanıcının siteyi yükleme süresini etkileyebilecektir. Düşük yükleme süreleri sitenizin dönüşüm oranlarını etkileyebilecektir. Bu nedenle görselleri sıkıştırma ve optimize etme yoluna gitmeniz gerekmektedir. Görselleri sıkıştırma yoluna giderek aynı resmi daha çok boyutta gösterme yoluna gidebilirsiniz.
Bunu yapabilmek için görsel sıkıştırma işleminin nasıl olduğunu öğrenmelisiniz. WordPress için Smush veya ShortPixel gibi eklentileri kullanma yoluna gidebilirsiniz. Dilerseniz harici bir hizmet olan TinyPNG hizmetinden yararlanabilirsiniz. Sitenizde göstereceğiniz resimler 500×500 piksel boyutunda olacaksa 2000×2000 piksel boyutunda bir görsel yükleme yoluna gitmemelisiniz. Bunun için görselin boyutunu önceden tanımlama yoluna gidebilirsiniz. Sitenizde duyarlı tasarım kullanıyorsanız işiniz çok daha kolay olacaktır.
8. Site Hızını Yükseltme
Her ne kadar görseller hız konusunda çok ciddi etkiye sahip olsalar bile sitenizin hızını etkileyebilecek birbirinden farklı unsurlar bulunmaktadır. Bazı durumlarda sitenizin dosyaları, bazı durumlarda ise PHP kodları veya veritabanı sorguları sitenizin geç yüklenmesine neden olabilecektir. Bu tür problemleri ortadan kaldırmak için eklenti kullanımını olabildiğince düşük tutmanız gerekmektedir. Sitenizde gereksiz eklentiler veya uzantılar varsa onlardan kurtulma yoluna gitmelisiniz. Sitenizde bir şeyler iyi gözüküyorsa ama sitenize çok az değer katıyorsa ondan kurtulma yoluna gitmelisiniz. Özellikle sitenizde slayt gösterimi gibi ögeler varsa onlardan en kısa süre içerisinde kurtulmalısınız. Bunun yerine bir görsel ve harekete geçirici mesajı içeren bir buton kullanmanız çok daha doğru olacaktır. İnsanlar bu tür slaytları çok sık kullanmamaktadırlar. Üstelik bu tür slaytlar sunucuda çok fazla kaynak tüketmekte ve okuyucu rahatsız edebilmektedirler.
Sitenizin hızını yükseltmek için iyi bir sunucu servis sağlayıcısını kullanabilir ve sayfanız yüklenmesi için gerekli olan kaynakları minimuma indirmeye çalışabilirsiniz. Bu problemleri takip etmek için PageSpeed Insights ve GT Metrix gibi araçları kullanabilirsiniz. Bazı problemleri çözmek kolaydır ama bazılarını çözmek zaman alabilmektedir. Örneğin WordPress kullanıyorsanız W3 Total Cache gibi eklentileri kullanarak işinizi kolaylaştırma yoluna gidebilirsiniz. Bazı CSS ve JS dosyalarının site tasarımında ve işlevlerinde çeşitli problemler çıkarabileceğini unutmamalısınız. Bu tip durumlarda eklentinin sunmuş olduğu minify fonksiyonunu devre dışı bırakmalısınız.
PageSpeed Insights aracı kullandığınız sunucunun cevap verme süresini kontrol edebilmektedir. Birçok testte 2.5 saniyenin üzerinde sonuç almanız durumunda daha iyi bir sunucuya geçiş yapmayı düşünmelisiniz. Buna ek olarak site içi teknik SEO çalışmalarına öncelik tanıma yoluna gidebilirsiniz. Bunları gerçekleştirmek çok kolay olmasa bile tüm çalışmalar üzerinde maksimum kontrol sahibi olabileceğinizi unutmamalısınız.
9. Anahtar Kelimeli Metinlerle Dahili Link Çalışması Yapma
Dahili link çalışması en etkili SEO tekniklerinden birisidir. Belirli çapa metinlerini kullanarak önemli sayfalara link verme yoluna gidebilirsiniz. Bu oldukça risksiz bir yöntemdir ve en önemlisi yöntem üzerinde tam kontrole sahip durumdasınızdır. Yeni bir içerik eklediğiniz zaman mutlaka önceki sayfalara link vermeye çalışmalısınız. Sitenizde yer alan eksi sayfaları ziyaret etmeli ve eğer uygunsa yeni içeriklere link vermeye çalışmalısınız.
Sitenizde yüzlerce farklı sayfa varsa bu durumda Interlink Manager gibi eklentileri kullanma yoluna gidebilirsiniz. Bu tür eklentileri kullanırken özellikle dahili link çalışmaları konusunda üst düzey bilgiye sahip olmanız gerektiğini unutmamalısınız.
10. Otoriter ve Uygun Sitelere Link Verme
Diğer sitelerin size link vermesi her zaman daha iyi bir seçenek olsa bile başkalarının içeriklerini paylaşarak karşılığında link almaya çalışmayı deneyebilirsiniz. Özellikle sosyal medya hesaplarınızı bu tür paylaşımlar için kullanabilirsiniz. Bu yaklaşım SEO çalışmalarınızın değerini yükseltecektir çünkü Google linklere değer vermektedir. Bir içeriğin değerli olduğuna karar vermesi bir bakıma linklere bağlıdır. Bu nedenle otoriter ve uygun sitelere link vermeyi düşünmelisiniz.
11. Sosyal Medya Profillerini Açma
Her ne kadar bir iki sosyal medya hesabına sahip olsanız bile birçoğunda varlık göstermek çok daha doğru olabilmektedir. Sosyal medya profilleri sitenize link almanın en kolay yollarından birisidir. Bazıları sizin adınızla profil açma yoluna gitmeden mutlaka siz sosyal medya profillerini oluşturmayı tercih etmelisiniz. Sosyal medya denildiğinde en popüler olanlarını aklınıza getirebilirsiniz. Facebook, YouTube, Twitter, Instagram ve LinkedIn gibi sosyal medyalarda profil oluşturmalısınız. Ancak bulunduğunuz alana göre Reddit, Yelp veya SoundCloud gibi adreslerde üyelik almayı düşünebilirsiniz. Sosyal medya platformlarında link almak önemli olsa bile buralarda paylaşım ve yorum elde etmeniz gerektiğini aklınızdan çıkarmamalısınız. Bu nedenle sürekli yorum yapanlarla etkileşim kurmaya çalışmalısınız.
12. Sayfaları ve Yazıları Paylaşılabilir Yapma
Sitenizin daha fazla trafik almasını istiyorsanız oluşturduğunuz içeriğin sosyal medyada dolaşmasını sağlamalısınız. İnsanlar paylaştığınız içerikleri beğenip okusalar bile paylaşım sürecini onlar için kolaylaştırma yoluna gitmeyi tercih etmezseniz oluşturduğunuz içerikleri paylaşma taraftarı olmayacaklardır. Sayfalarınıza paylaşım ve beğen butonları eklemelisiniz. Siteniz ile en ilgili olan platformların butonları mutlaka sayfalarınızda yer almalıdır. Eğer bir içerik yönetim sistemi kullanıyorsanız çeşitli eklentilerden yardım alabilirsiniz. Oluşturduğunuz içeriklerin içerisinde harekete geçirici mesajlara yer verebilirsiniz. Belirli içerikleri paylaşıldığında okunabilir hale getirebilirsiniz. Bu her ne kadar kullanıcı deneyimi için kötü gözükse bile bazı değerli içerikler için bunu tercih edebilirsiniz.
13. Başka İnsanların İçeriklerini Paylaşma
İçerik paylaşma konusunda istekli olmalısınız. Sadece kendi oluşturduğunuz içerikleri değil değerli bulduğunuz başkalarının içeriklerini paylaşma yoluna gitmelisiniz. Böylece başka insanları size ait içerikleri paylaşmaya teşvik edebilirsiniz. Genel olarak herkese açık olan sosyal medya sayfalarından paylaşım almak çok daha ilgi çekicidir. Çünkü bireysel profillerin çoğu arama motorlarına açık değildirler. Bu durumda Google linkleri göremeyecektir. Bu nedenle içerik paylaşımı sağlarken her zaman tercihinizi herkese açık olan sayfalardan yana kullanmalısınız.
14. Arkadaşların ve Müşterilerin Yorum Yapmasını Sağlama
Google My Business kaydınızı oluşturduysanız birkaç yorum almanız gerekmektedir. Birçok kişi bu tür yorumları yapmaya pek yanaşmamaktadır. Google My Business kaydınız için yorum alabilmek ise oldukça kolaydır. Her ne kadar bu tür yorumlar yerel SEO çalışmaları açısından faydalı olsa bile bu yorumlar sitenize ve işletmenize değer katabilme potansiyeline sahiptirler. Bu nedenle bunları pek es geçmemelisiniz.
İyi yorumlar almak oldukça kolaydır. Özellikle kaliteli ürün ve hizmet sunuyorsanız herkes sizden olumlu bir biçimde bahsedecektir. Kullanıcılar genellikle olumsuz yorum bırakmaya eğilimlidirler. Ancak arkadaşlarınıza ve müşterilerinize Google My Business ve Facebook’ta yorum bırakmaları konusunda ricada bulunabilirsiniz.
15. 404 Sayfalarına Özel Tasarım Yaptırma
Sitenizin büyüklüğüne göre sitenizde çok fazla 404 hatası yer alabilecektir. 404 hataları ziyaretçilerin girmek istediği ama sitenizde var olmayan sayfaları göstermektedir. Bir kullanıcı 404 sayfasına girdiği zaman kolayca sitenizde ayrılabilecektir. Bu nedenle onlara belirli bir harekete geçirici mesaj sunarak onları farklı bir yere yönlendirmeyi düşünmelisiniz.
Özellikle bir e-ticaret sitenize sahipseniz kullanıcıların sitenizden ayrılmaları demek para kaybetmeniz anlamına gelecektir. Sitenize ne tür kampanya eklerseniz ekleyin 404 sayfaları çok fazla olursa hemen çıkma oranınız çok ciddi seviyede etkilenebilecektir.
Bu nedenle 404 sayfalarında özel tasarım yaptırma yoluna gidebilirsiniz. Böylece sitenizin hemen çıkma oranının iyileştirmeyi başarabilirsiniz. Özel 404 sayfa tasarımları genellikle kullanıcıların ilgisini çekmekte ve onların sitede kalmalarını sağlamaktadır.
16. Taze ve Yüksek Kaliteli İçerik Yazma
Bu bir sır değildir ve üstelik bilimsel bir formül değildir. Paylaştığınız içeriklerin kalitesi ne kadar yüksekse elde edeceğiniz trafik bir o kadar fazla olacaktır. Ancak pek çok kişi SEO çalışmaları açısından blog paylaşımlarına sahip olmaya devam etmektedir. Sitenizde sadece 5-6 sayfa varsa ve ürünlerinizi bu şekilde tanıtma yoluna gidiyorsanız Amazon, Hepsiburada, N11 gibi büyük oyuncuları geçme şansınız oldukça düşüktür.
Düzenli olarak blog yazıları paylaşarak Google’a sitenizin aktif olduğunu göstermeye çalışmalısınız. Bu yöntem aynı zamanda yeni linkler kazanma konusunda işinizi kolaylaştıracaktır. Çünkü insanlar hizmet sayfanızı paylaşma taraftarı olmazlar ama blog yazılarını paylaşma taraftarı olabilirler. Sitenizde yeni bir blog yazısı paylaşmanız durumunda aynı zamanda sitenizdeki diğer sayfaların sıralamalarında değişikliklerin yaşandığını görebilirsiniz. Özellikle Google’da ilk sayfada yer almayan içerikler açısından bu hareketliliği görebilirsiniz.
Google düzenli olarak güncellenen sitelere öncelik tanımaktadır. Google’da ilk sıraya yükselmeniz orada kalıcı olacağınız anlamına gelmeyecektir. Google bazı siteleri buraya çıkararak kullanıcı etkileşimlerini görmek istemektedir. Sitenizin kullanıcı deneyimi iyiyse burada kalmaya devam edebilirsiniz ama kullanıcı deneyimi iyi değilse birinci sıradan düşebilirsiniz.
Burada kullanabileceğiniz en önemli yöntem yeni fikirlere ve yeni konulara değinerek bir şeyler yazmaktır. Bunları yaparken ziyaretçilerden gelen çeşitli sorulara cevap vermeniz gerekmektedir. Özellikle sorulara cevap vermek ve bunu anahtar kelimeleri kullanarak yapmak sıralamanızı yükseltebilecektir. Ziyaretçilerden gelen sorulara cevap vermeye başlamadıysanız buna en kısa sürede başlamalısınız. Özellikle ürün satışı yapan bir yerseniz mutlaka ürünlerinizin nasıl kullanıldığı ve onların faydaları hakkında blog yazılarına sahip olmalısınız. Böylece ürünlerinizi kullanacak veya kullanmak isteyen ziyaretçileri bilgilendirme yoluna gidebilirsiniz.
17. Mevcut İçerikleri Güncelleme ve Geliştirme
Sitenizde belirli anahtar kelimeleri hedefleyen sayfalar varsa aynı konuda bir şeyler yazmaya çalışmamalısınız. Standart olana sadık kalmalısınız çünkü bir anahtar kelime için farklı anahtar kelimeleri kullanma yoluna gitmek pek faydalı değildir.
Mevcut içerikleri geliştirerek ona yeni içerikler yoluna gitmelisiniz. Bunu yapabilmenin en kolay yolu çeşitli araçlar kullanarak içeriği analiz etmektir. Başlık, içerik ve meta açıklama kısımlarını hedeflediğiniz anahtar kelimeye göre değiştirmeli ve paragraflarda anahtar kelimeleri kullanmaya çalışmalısınız. Bir yazıyla ilgili yeni bir şeyler bulduğunuz zaman onu mutlaka yazmalısınız. Mevcut yazıyı güncellemeli ve onun güncel kalmasını sağlamalısınız. Buna ek olarak yazıya güncelleme tarihi gibi ibareler ekleyerek yazının güncel olduğunu belirtme yoluna gidebilirsiniz.
18. Mevcut İçerikleri Yeniden Kullanma
Mevcut içerikleri yeniden değerlendirme yoluna giderek her zaman yeni trafik elde edebilirsiniz. Bir içeriği PDF haline dönüştürebilirsiniz ve onu e-posta listenize ücretsiz olarak gönderebilirsiniz. Dilerseniz onları videoya dönüştürmeyi tercih edebilirsiniz. Hatta bazı içerikleri sosyal medyada hikaye olarak paylaşmayı tercih edebilirsiniz. Genellikle herhangi bir linkin olmadığı uzun metinli içerikler Facebook’ta daha fazla erişime sahip olmaktadırlar.
Farklı hedef kitleleri farklı türde içerik biçimlerinden hoşlandıkları için onlara hitap etmeye çalışmanız gerekmektedir. Her zaman akıllıca adımlar atmalısınız. Özellikle içerikleri video içerik haline getirme yoluna gitmeyi tercih ederek yükselmekte olan video içerik taleplerine karşılık vermeyi başarabilirsiniz.
19. Sitenizi Mobil Dostu Yapma
SEO teknikleri içerisinde yer alan bu adım gerçekleştirilmesi oldukça zor olan adımlardan birisidir. Siteniz ne kadar eskiyse onun yeniden tasarımı bir o kadar zor olacaktır. Belki tasarımı yeniden yapılandırma yoluna giderek daha zahmetsiz bir yolu tercih edebilirsiniz. Ancak Google son dönemlerde mobil platformu çok daha öncelikli hale getirmiştir. Bu öncelik sayesinde Google artık mobil sitenizi hesaba katarak sitenizi indekse eklemektedir. Sitenizin mobil dostu olması bu nedenle fazlasıyla önemlidir.
Bir içerik yönetim sistemi kullanıyorsanız işiniz çok daha kolay olacaktır. Duyarlı bir tema kullanarak sitenizin tüm platformlara uygun hale gelmesini sağlayabilirsiniz. Bazı eklentiler size bu konuda zorluk çıkarabilecektir ancak birkaç ufak değişiklikle çok iyi sonuçlar elde edebileceğinizi unutmamalısınız.
20. Reklamlara Yatırım Yapma
Gerek duymanız durumunda reklamları kullanmalısınız. Reklamları kullanırken eklemiş olduğunuz linklerin nofollow niteliğinde olmasına dikkat etmelisiniz. Çünkü link satın alma gibi taktiklere başvururken sıkıntı çıkaran linkler genelde dofollow niteliğindeki niteliklerdir. Arama motorlarının dünyası linkler ve reklamlar üzerine kuruludur. Ancak arama motorları sitelerin bu iki unsurdan organik arama algoritması kapsamında faydalanmasından pek hoşlanmamaktadırlar. İşte bu noktada devreye nofollow niteliğindeki linkler girmektedir.
Nofollow niteliğinde linkler olası risklerin tümünü ortadan kaldırmaktadırlar. Linkini kullanmış olduğunuz sayfadaki içeriğin okuyucuya değer katması söz konusu olduğu sürece link reklamları açısından herhangi bir problem yaşamazsınız. Buna rağmen her zaman kaliteli olana yönelmeyi düşünmelisiniz.
21. Rakiplerin Linklerini Kazanma
Linklerin kazanılması oldukça zordur ama linkler oldukça etkilidirler. Link oluşturma fırsatları kolayca bulunmazlar. Ancak site dışı SEO stratejileri kapsamında yüksek kaliteye sahip işe yarar linkler elde etmeye çalışmanız gerekmektedir. Bunun için çeşitli link araştırma araçlarını kullanabilirsiniz. Sitenizi analiz ettikten ve güçlü rakipleri tespit ettikten sonra onlara link veren sitelerin neler olduğunu kolayca görebilirsiniz. Böylece sitenize link vermeyi kabul edebilecek çeşitli siteleri tespit etmiş olursunuz. Bazı linkler satın alınan linkler olsa bile rakiplerinizin sıralama elde etmesine katkı sağladılarsa aynı faydayı sizin için de sunabileceklerdir.
Burada yer alan SEO tekniklerini daha önce duymuş olabilirsiniz ama bunları gerçekleştirme yoluna gitmediyseniz çok fazla şey kaçırmış olabilirsiniz. Bu SEO stratejilerinin her birisinin uygulama kolaylığı farklılık gösterebilmektedir. Ancak her birisi sitenizin sıralama elde etmesinde oldukça faydalı olacaktır. Yukarıda yer alan tüm teknikleri kendi başınıza gerçekleştirebilirsiniz. Üstelik bu tekniklerin her birisi arama motorlarının karşı çıkacağı herhangi bir teknikten oluşmadığı için risksiz uygulamalardır. Vakit kaybetmeden her birisini incelemeli ve sitenizde uygulanmamış olanları uygulamaya başlamalısınız.
Merhaba üstadım. Çok faydalı bi içerik. Herkeze tavsiye ederim. Ayrıca bu bilgileri bizimle paylaştığınız için de ayrıca teşekkür ederim. Umarım başka arkadaşlarda faydalanır. İyi çalışmalar.
Değerli görüşleriniz için çok teşekkür ederim Hamza Bey 🙂
Bilgiler için teşekkürler. Daha iyi öğrenmek için çekilişinizi kazanmayı ümit ediyorum… 🙂
Merhaba hocam
Makale yazımında H1 H2 H3 H4 başlıklara inilmelimi yoksa H1 ve H2 yeterlimidir. H2 altında diğer alt başlıkları sadece kalınlaştırılmış başlık olarak mı kullanmalıyız.
Başlıklar için h etiketi kullanınız Ramazan Bey ?
Bilgiler çok iyi. Çok güz anlatılmış.
Teşekkürler Mahmut Bey 🙂
WordPress eğitiminden yararlanmak isterim.
Özgün içerik ve görsel kullanımının her zaman kazandıracağını düşünsem de orta vadede kaliteli tanıtım yazıları ve sosyal ağlar ile beslemek şart. SM dendiği zaman akla gelen klasik mecraların yanı sıra QUORA ve MEDIUM da kullanılabilir. Özellikle MEDIUM otoritesi ile makalelerinizin üst sıralarda yer almasını sağlayabiliyor.
Merhabalar kamil hocam
2019 yılında özellikle seo da sıkça yapılan hataları yapanlar tamamen son güncellemede yok oldu. Özellikle uzun başlıklar kullananlar ve etiket kullananlar kötü sonuçlar aldı. Hepimizin ortak sorusu aslında 2020 yılında izlememiz gerekn bir yol nasıl olmalı ?
Google’ın kural ve kriterlerini iyi okumak ve Google dışında kimseyi dinlememek 🙂
Bilgiler için teşekkür ederim.